POLJOPRIVREDNI PROLJETNI SAJAM

U Gudovcu najviše izlagača do sada iz 10 zemalja

24.03.2013 u 19:28

Bionic
Reading

Na danas završenom 16. međunarodnom proljetnom sajmu u Gudovcu pored Bjelovara okupio se do sada rekordan broj od 422 izlagača iz deset država iz okruženja. Trodnevnu manifestaciju, najveći hrvatski poljoprivredni sajam, posjetilo je, prema procjenama organizatora oko 30 tisuća ljudi, koji su sudjelovali na stručnim skupovima, obilazili, kupovali i kušali prehrambene proizvode, kupovali sjemensku i rasadničarsku robu, pesticide, testirali i trgovali mehanizacijom.

Četiri zatvorena prostora, okružena nepreglednim parkiralištima, sajamskim ulicama, na ukupno 20 tisuća četvornih metara neto površine, krcata su bila svim proizvodima domaće poljoprivrede, kao sezonski pregled svega što se sada dešava u tom sektoru privrede.

Zlatko Salaj, direktor sajma, kaže da je interes izlagača za Gudovac ovog proljeća najveći do sada. Prije 20 godina ovdje je bila farma s nekoliko štala u kojima si je nekoliko izlagača međusobno pokazalo svoje životinje. Gudovac je protekli vikend bio prepun autobusa, automobila, organiziranih i obiteljskih grupa ljudi, od kojih je svatko sa sajma ponio barem sadnicu jabuke, vreću kukuruza ili litru bučinog ulja. Traktore se moglo voziti na posebnom poligonu.

„Morali smo zakupiti nekoliko livada u okolici za parkiranje, ali sada ih ne možemo koristiti zbog blata. Zato će na jesenskom biti u funkciji.“, rekao je Salaj tportalu.

Na stručnim skupovima raspravljalo se o aktualnostima, legalizaciji objekata, uzgoju životinja i proizvodnji mesa i mlijeka kreditima i subvencijama Grada Bjelovara i Ministarstva poljoprivrede, korištenju EU fondova, subvencijama za obnovljive izvore energije i drugim aktualnim temama. Obnovljivi izvori energije u poljoprivredi postaju sve zanimljiviji i radi rasta cijena energenata, obzirom da je samo plin skočio za trećinu, ali i kao metoda zbrinjavanja otpada na, primjerice, stočnim farmama gdje se iz stajskog gnoja dobiva bioplin i kompost.