TUŽNA REALNOST

U Grčkoj se opet štrajka

19.12.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Zaposleni u javnom sektoru i u prijevozu, u srijedu su u Ateni odlučili održati 24-satni štrajk prosvjedujući na taj način zbog 'uništavanja javnih službi', nakon trogodišnjih oštrih mjera štednje u toj državi.

Štrajku, koji je organizirao glavni sindikat javnih službi Adedy, odazvali su se zaposleni u javnim službama, među kojima prosvjetni radnici i medicinsko osoblje. Štrajk podupire i drugi sindikat privatnog sektora GSEE koji je pozvao na štrajk prijevoznih službi.

Zrakoplovi neće polijetati ni slijetati od 10 do 16 sati, a podzemna željeznica od jutros ne funkcionira što je rezultiralo prometnim kolapsom u Ateni.

I štrajkovi su postali rutina


'Ne daljnjem potonuću naroda u bijedu', piše na jednom od transparenata što su ih nosili demonstranti. Adedy i GSEE održat će još jedan prosvjed u samome središtu glavnoga grada u podne. Oba sindikata pozvala su na štrajk kako bi se ponovno izrazilo veliko nezadovoljstvo oštrim mjerama štednje u javnome sektoru, četvrtima po redu otkad je zemlja dospjela u dužničku krizu 2010. Sindikati smatraju da će plan usvojen u studenome osobito pogoditi zdravstvo te se odraziti na funcioniranje socijalne države i na rad javnih službi.