PRITISAK NA VLADU

U glavnom gradu Tunisa izbili nasilni prosvjedi zbog policijske brutalnosti

13.06.2021 u 08:31

Bionic
Reading

Nasilni prosvjedi ponovno su izbili na ulicama glavnog grada Tunisa u subotu navečer, dodajući pritisak na vladu premijera Hichema Mechichija da suzbije policijsko nasilje

Sukobi su se dogodili u tuniskom naselju Sejoumi, a uslijedili su nakon prosvjeda koji su se održali ranije u subotu u središtu grada tijekom kojih su prosvjednici bacali stolice i kamenje na policiju, koja je uzvratila šutiranjem i udaranjem palicama.

Objava videa policijskog skidanja i premlaćivanja mladića ovaj je tjedan izazvala ljutnju u zemlji i potakla sumnju u vjerodostojnost reformi policije poduzetih nakon revolucije 2011. godine.

Policijski službenici koji su sudjelovali u incidentu su uhićeni, a premijer je rekao kako je incident šokantan i neprihvatljiv.

Prosvjedi u Sejoumiju izbili su u utorak nakon što je muškarac kojeg je policija uhitila zbog sumnje da je trgovao drogom umro u pritvoru. Obitelj je optužila policiju da su ga pretukli do smrti. Tunisko ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je optužbu.

Aktivisti za ljudska prava rekli su kako policijsko nasilje prijeti podrivanju demokratskih dobitaka postignutih nakon svrgavanja represivnog režima predsjednika Zine El Abidine Ben Alija prije deset godina.