stroge mjere

U Francuskoj gotovo 9000 umrlih od koronavirusa

07.04.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Francuska je u utorak ušla u četvrti tjedan izolacije u borbi protiv epidemije koronavirusa koji je do sada u toj zemlji usmrtio gotovo 9000 ljudi

'Izolacija će trajati onoliko dugo koliko je potrebno jer još uvijek nismo dosegli vrhunac epidemije', izjavio je ministar zdravstva Olivier Veran i dodao da trenutno nema govora o ublažavanju mjera.

S lijepim proljetnim vremenom i predstojećim blagdanom Uskrsa, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je zatražio od načelnika policijskih sjedišta da 'od slučaja do slučaja preispitaju nužnost jačanja mjera' tamo gdje se mogu vidjeti znakovi popuštanja.

'Budite strogi glede mjera izolacije (...) to je jedini način da suzbijemo epidemiju', poručio je predsjednik Znanstvenog vijeća Jean-François Delfraissy.

Prvi znakovi da je izolacija urodila plodom vide se u regiji Grand Est, a Strasbourg će uskoro ugostiti centar za probir i savjetodavni centar za koronavirus.

U Francuskoj je i dalje veliki pritisak na bolnice i ustanove za starije. Od 1. ožujka je u Francuskoj od virusa SARS-CoV-2 preminulo 8911 ljudi, od kojih 6498 u bolnicama, a 605 u posljednja 24 sata.

U očekivanju mogućeg cjepiva, danas u Francuskoj počinju klinička testiranja s transfuzijom krvne plazme ozdravljenih osoba koju će primati pacijenti u uznapredovaloj fazi bolesti. Ta se metoda donekle pokazala učinkovita kod pacijenata oboljelih od SARS-a i ebole.

Francuska nastavlja dobavljati zaštitne maske iz Kine i do kraja lipnja očekuje isporuku gotovo dvije milijarde komada. Izolacija u Francuskoj bi trebala trajati do 15. travnja, no moguće je da će se produžiti.