prva žena na čelu požeške županije

U fotelju županice zasjeda Antonija Jozić: Otkrivamo tko je HDZ-ovka koja izbore rješava u prvom krugu, što je upisala u imovinsku karticu i koji su joj prvi koraci

18.05.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Nakon dva gradonačelnička mandata na čelu Pleternice, HDZ-ova Antonija Jozić prva je žena koja će voditi Požeško-slavonsku županiju. Pobjedu je odnijela već u prvom krugu s osvojenih 58,12 posto glasova i iza sebe ostavila konkurente Josipa Ređu ispred koalicije Domovinskog pokreta i Mosta te SDP-ovog Luku Samardžiju. U fotelji župana naslijedit će Alojza Tomaševića, nekadašnjeg stranačkog kolegu pravomoćno osuđenog za obiteljsko nasilje nad suprugom

Antonija Jozić rješava izbore u prvom krugu. U prvu utrku za gradonačelnicu Pleternice krenula je 2013. Tada je sa 64 posto osvojenih glasova pretekla tri protukandidata i postala prvom ženom grada. Mjesto u gradonačelničkoj fotelji potvrđuje četiri godine kasnije, 2017., kada ponovno pobjeđuje u prvom krugu i osvaja 50,69 posto glasova.

'U svim izborima do sada uspjela sam ostvariti uspjeh u prvom krugu, pa tako i sad za požeško-slavonsku županicu. Vjerujem da je razlog u predanom i odgovornom radu, dokazala sam da je politika časna dužnost i da se itekako može puno toga učiniti ako imate viziju, znanje i tim ljudi oko sebe koji su spremni dati se svojoj zajednici 100 posto', rekla je Jozić za tportal.

Na ovim lokalnim izborima našla se na startu utrke za prvog čovjeka Požeško-slavonske županije s dvojicom protukandidata koje je izgurala nakon prvog kruga priskrbivši si uvjerljivu pobjedu s 58,12 posto glasova.

'Sada sam prva županica iz redova HDZ-a. Osjećaj je dobar, ali bitno je ono što smo radili i što ćemo raditi. Vjerujem da je ovo na neki način i poticaj ženama da se aktivnije uključe u politiku. Za žene uistinu ima mjesta u politici', poručila je u jednom od svojih prvih javnih istupa za N1 nakon što je odnijela treću uzastopnu pobjedu, ovoga puta za mjesto županice.

Naslijedit će Alojza Tomaševića, pravomoćno proglašenog krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom, koji je iz redova HDZ-a istupio u siječnju 2018. godine. Stranka je tada od njega tražila da odstupi s tog mjesta, no on je kao neposredno izabrani župan nastavio obnašati svoju dužnost.

Stranačke boje Jozić nije mijenjala od 1994., otkada ima člansku iskaznicu HDZ-a. Aktualna je predsjednica pleterničke organizacije, kao i potpredsjednica županijske organizacije te članica Središnjeg odbora stranke.

'Dugogodišnja sam članica stranke', potvrdila nam je, dodavši da se vidi na dužnostima unutar stranke 'u onom vremenu za koje stranka procijeni da je to potrebno'.

'Nikad čovjek ne može sam. Lider je samo onaj koji oko sebe ima predane ljude', ponovila je u čemu je ključ uspjeha.

Što je napravila kao gradonačelnica?

U svojim gradonačelničkim mandatima na čelu Pleternice, slavonskog gradića koji prema popisu iz 2011. broji 11.323 stanovnika, može se pohvaliti novoizgrađenom tržnicom vrijednom devet milijuna kuna, otvorena je i multimedijalna dvorana s 235 sjedećih mjesta i akustičnim uvjetima, krenulo se u realizaciju projekta Muzeja bećarca... U Ministarstvu financija upisali su se među top deset hrvatskih gradova po povlačenju europskog novca. Tako se Pleternica 2017. našla na sedmom mjestu u Hrvatskoj, a ispred nje bili su samo najveći gradovi Zagreb, Osijek, Rijeka, Dubrovnik, Zadar i Petrinja.

'Brojni su, opet, uspjesi iza nas, no ponovit ću ono što uvijek govorim – nismo stavili ružičaste naočale i pogled nam nije zamagljen tim uspjesima, nagradama i priznanjima. Čvrsto smo na zemlji i znamo da nas čeka još puno posla', podvukla je Jozić crtu na završetku prošle, pandemijske godine u svojem obraćanju Pleterničanima.

  • +5
Antonija Jozić Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Gradonačelničku fotelju Pleternice prepustit će Mariji Šarić, direktorici Poduzetničkog centra.

'Ženi s kojom sam proteklih osam godina radila na svim projektima i koja će nastaviti istim tempom dalje', dodala je Jozić za tportal, napominjući da će se primopredaja dužnosti u Županiji odviti početkom idućeg tjedna.

Prvi korak na novoj dužnosti

Prvi korak na mjestu nove županice, otkriva nam, bit će dopis Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a sa zahtjevom da se Gradu Požegi i okolici dodjeli ITU mehanizam koji, napominje, ima već dosta gradova u Hrvatskoj.

'Sjedište naše županije zaslužuje isti takav pristup kako bi se brže razvijao. Što to konkretno znači za nas? U prijevodu, sredstva EU-a za provedbu naših projekata', objasnila je ova diplomirana ekonomistica koja se zbog majčinog dara od 270.000 kuna, a što nije unijela u imovinsku karticu, 2016. našla na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tim je novcem, kako je tada navela u svojem obrazloženju, podmirila obveze prema Poreznoj upravi u iznosu od 270.979 kuna zbog obrta Drvotokarija 1965., čija je vlasnica bila do sredine 2013. Obrt je tada odjavila, ali je zbog propusta kažnjena s 5000 kuna.

Iz imovinske kartice iščitava se da je kao gradonačelnica Pleternice mjesečno primala plaću u bruto iznosu od 15.261,56 kuna. Istovremeno je volonterski, kako je navela, obnašala funkciju potpredsjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije.

Obiteljski biznis i imovina

Vlasnica je tvrtke Postea, u kojoj je direktor njezin suprug Ante, a bave se proizvodnjom drvenih nožica za namještaj, profiliranih lajsni, ručki, ukrasnih tipli i konstrukcijskih dijelova, kako navode na stranicama tvrtke, za vodeće hrvatske i europske proizvođače namještaja.

Nova požeško-slavonska županica ima četvero djece, nema ušteđevine ni potraživanja. Vlasnica je kuće s okućnicom u Gradacu od 1359 kvadrata, procijenjene na oko pola milijuna kuna, kao i građevinskog zemljišta u Pleternici, čija je vrijednost 61.500 kuna. Suprug joj je kreditno zadužen za 25.000 eura kod Privredne banke na 120 mjeseci s anuitetom od 309,51 euro. Suprug joj vozi Renault Lagunu iz 2010. godine vrijednu 30.000 kuna i kupljenu na kredit, a vlasnik je i motocikla Honda iz 2012., čija je vrijednost procijenjena na 45.000 kuna.