OPASNA TROKOLICA

U eksploziji u Kini poginulo sedam osoba

19.08.2010 u 11:06

Bionic
Reading

U eksploziji koja je u četvrtak odjeknula u autonomnoj kineskoj pokrajini Xinjiang ubijeno je sedam osoba, a 14 ih je ozlijeđeno, objavljeno je na internetskim stranicama uprave te regije na sjeverozapadu Kine s ujgurskom većinom

Policija je uhitila jednoga osumnjičenika na mjestu eksplozije koja se dogodila u predgrađu Aksua, grada na krajnjem zapadu Xinjianga, te je izvijestila da je otvorena istraga o slučaju.

Agencija Xinhua prenijela je da je do eksplozije došlo na jednoj trokolici koja je ostavljena na mostu.

Nije objavljeno smatraju li lokalne vlasti da je eksplozija atentat ili ne. No Centar za informiranje o ljudskim pravima i demokraciji, sa sjedištem u Hong Kongu, izvijestio je da je proglašeno izvanredno stanje, a na ulicama je razmješten velik broj naoružanih policajaca.

U srpnju 2009. izbili su međuetnički sukobi u pokrajini Xinjiang u kojima je, prema službenim podacima, ubijeno 200 osoba. Nasilje, koje je trajalo nekoliko dana, izbilo je u regionalnom glavnom gradu Urumqiju. Sukobili su se pripadnici glavne kineske etničke grupe Han i Ujguri, muslimani koji čine većinu u regiji.