ČEKAJU SE KONAČNI REZULTATI

U dubrovačku bolnicu stigla osoba za koju se sumnja da ima ospice

28.05.2018 u 10:22

Bionic
Reading

U Dubrovniku je hospitaliziran pacijent za kojeg se sumnja kako ima ospice. Procijepljenost protiv ospica, zaušnjaka i rubeole najniža je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Opću bolnicu Dubrovnik prošlog je tjedna stigao pacijent iz Stona koji je hospitaliziran, a sumnja se na ospice, doznaje Dubrovački dnevnik.

Informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio voditelj odjela za infektologiju i dermavenerologiju Opće bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đuričić koji je kazao kako klinička slika odgovara ospicama, međutim kako ipak treba pričekati rezultate testova koji su poslani u Zagreb, kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi kako je zaista riječ o ospicama. Stoga se može kazati kako se zasad sumnja na ospice, a sumnja bi tek trebala biti potvrđena, pa ne treba širiti paniku.

  • +12
U Opću bolnicu Dubrovnik zaprimljena osoba za koju se sumnja da boluje od ospica Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

'CiJEPITE DJECU'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio da postoji sumnja

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je 25. svibnja u Općoj bolnici Dubrovnik hospitaliziran je pacijent sa sumnjom na ospice. 'Rezultate analize znat ćemo sutra ili najkasnije prekosutra. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata', dodaju.

'Pozivamo sve roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece i ako su propustili neko cijepljenje neka se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru', apeliraju.

Prema neslužbenim informacijama, pacijent se osjeća dobro te je izoliran, a navodno je prethodno boravio u Albaniji.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić za Hinu je izjavio kako bi serološka potvrda nalaza, koji je poslan na analizu u Zagreb, trebala biti poznata u utorak.

'Pacijent ne zna je li cijepljen protiv ospica, a mi pretpostavljamo da nije. Riječ je o stanovniku mjesta Ston, koji je porijeklom s Kosova, gdje je proveo posljednja dva i pol tjedna pa sumnjamo da se tako i zarazio ospicama', rekao je ravnatelj Bekić.

Podsjetimo, ospice su se nedavno pojavile i u Mostaru, a u kontekstu epidemije Dubrovnik se uglavnom spominje u smislu najmanje procijepljenosti u Hrvatskoj, a shodno tome i najrizičnijem području za širenje epidemije.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia