MOGUĆA EPIDEMIJA

Ospice ozbiljno prijete: Procijepljenost najniža u široj okolici Dubrovnika, najviša u Karlovcu

26.04.2018 u 21:14

Bionic
Reading

Zadnjih nekoliko godina cijepljenje djece u Hrvatskoj je u padu, upozorava epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te ističe da je stanje najlošije u Dubrovniku i okolici Splita

Prema izvješću ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu, broj oboljelih od ospica u Europskoj regiji je u alarmantnom porastu 2017. U 15 od 53 zemlje europske regije vladala je epidemija, donosi Slobodna Dalmacija.

Do prije nekoliko godina procijepljenost djece u Hrvatskoj bila je odlična, kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel. U zadnje vrijeme, međutim, došlo je do pada, upozorava doktorica i dodaje da je procijepljenost protiv ospica, zaušnjaka i rubeole najniža u Dubrovačko-neretvanskoj (samo oko 83 posto za drugu dozu cjepiva).

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dubrovnik i okolicu slijede Istarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska pa Osječko-baranjska županija, u kojima je procijepljenost niža od 95 posto za drugu dozu cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, kaže doktorica.

Najboljima pak Iva Pem Novosel ocjenjuje Karlovačku, Brodsko-posavsku, Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiju.

'Treba znati da protivnici cijepljenja ugrožavaju svoju djecu, ali i djecu koja se zbog vlastita zdravstvenog stanja ne smiju cijepiti, ali su zaštićena tzv. kolektivnim imunitetom ako je on 90 posto, odnosno ako je barem 90 posto djece u njihovoj okolini procijepljeno protiv određene bolesti', kaže Iva Pem Novosel.