nužan je oprez

U Dubravi se liječilo 97 cijepljenih osoba, 12 dobilo dvije doze

20.04.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Cijepio se prije četiri dana, a onda u KB Dubrava stigao s obostranom upalom pluća. Dijagnoza je, naravno, bila COVID-19, a pneumonija njezin teži simptom koji je taj pacijent razvio. Liječi se ondje, baš kao što se liječilo već gotovo dvije tisuće ljudi ove godine ili otprilike 500 svaki mjesec, uzmemo li prosjek. A koliko uopće pacijenata koji su cjepivo primili ipak uspije razviti takve teže simptome bolesti?

U Klinilkoj bolnici Dubrava za Večernji list kažu da su od 1. siječnja do 16. travnja imali 1936 pacijenata, od kojih je 97 primilo cjepivo, s tim da ih je 85 dobilo samo jednu dozu, dok ih je 12 stiglo nakon obje doze cjepiva. Pet posto pacijenata, pretvorimo li brojke u udjele, završilo je, dakle, na Covid odjelu, unatoč cijepljenju.

Infektologinja Nikolina Bušić tumači da se velik dio cijepljenih pacijenata zarazio 'vrlo kratko nakon primitka doze, u roku od dan-dva', dakle, u doticaj s koronavirusom došli su prije nego što je cjepivo razvilo svoj učinak. Jer, kako su već prije objasnili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, određena razina imunosti može se očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ni ona se neće razviti u potpunosti, kao što neće ni spriječiti sam razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se tek deset do 14 dana nakon druge doze.

'Zaštita cjepivom nije stopostotna, no ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, klinička slika bi trebala biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti. Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja', napominje HZJZ.

Među odgovorima na najčešća pitanja na stranici HZJZ-a je i ono o vremenskom razdoblju koje je potrebno za drugu dozu ukoliko se netko zarazi koronavirusom nakon primljene prve doze cjepiva.

  • +27
Odjel intezivnog liječenja Covid pozitivnih pacijenata u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

'Cijepljenje se ne smije provoditi za vrijeme izolacije, a nakon što osoba izađe iz izolacije, može se cijepiti drugom dozom (razmak između prve i druge doze ne smije biti kraći od 21 dan za Pfizer/BioNTechovo cjepivo, a za ostala 28 dana)', odgovorio je HZJZ.

Inače, za Pfizerovo cjepivo preporučeni razmak između prve i druge doze je 6 tjedana, za Modernu 28-42 dana (4 do 6 tjedana), a za AstraZenecu 12 tjedana.

Nijedno od odobrenih cjepiva u EU ne sadrži živi virus koji može uzrokovati Covid-19.

U pravilu je za razvoj imuniteta potrebno nekoliko tjedana nakon cijepljenja. To znači da je moguće da osoba bude izložena virusu SARS-CoV-2 (kontakt sa zaraženom osobom) i njime se zarazi neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja (prije razvoja imuniteta) i razvije simptome bolesti. Mogućnost za to postoji jer imunološki sustav nije imao dovoljno vremena za stvaranje odgovarajućeg zaštitnog odgovora na cjepivo.