UNUTARNJA KONTROLA

U državni proračun vraćeno 90 milijuna kuna

03.02.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Većinom glasova Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije prihvatilo je izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva financija, s posebnim osvrtom na rad Carinske uprave tijekom prošle godine

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić izvijestio je Vijeće kako je u razdoblju od 2007. do 2008. temeljem unutarnje financijske kontrole u državni proračun vraćeno gotovo 90 milijuna kuna.

U prošloj godini nadzorom Carinske uprave otkriveno je 6250 prekršaja u svim carinarnicama, od minimalnog iznosa od 100 tisuća kuna do 147 milijuna kuna. Najviše se kontrolirala trošarinska roba, posebice nafta i naftni derivati. Kod pravnih osoba, navodi, provedeno je 12.500 kontrola, a utvrđeno je 646 prekršaja koji se uglavnom odnose na nevođenje evidencije o kupcima ulja za loženje i plavog eurodizela.

Kod trošarinske robe značajna je stavka i kontrola duhana i duhanskih proizvoda, pa je, navodi Marić, na carinama prošle godine ukupno zaplijenjeno 22 milijuna i 300 tisuća komada različitih vrsta cigareta, najviše u ožujku, studenom i prosincu.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar imao je niz primjedbi na izvješće te je zahtijevao konkretnije podatke, između ostalog, zatražio je da se poimeničeno navedu koje su to institucije u proračun vratile gotovo 90 milijuna kuna.

Najvećim dijelom radi se o novcu iz jedinica lokalne, područne, odnosno regionalne samouprave, a značajan dio, gotovo 20 milijuna kuna odnosi se na Državni hidrometeorološki zavod. Radi se o sredstvima koja prema našoj metodologiji, vodimo kao vlastite prihode. To su sredstva koja su te institucije naplatile, odnosno prihodovale na temelju nekih svojih vlastitih djelatnosti, a sukladno Zakonu o proračunu moraju ih uplatiti u proračun', objasnio je Marić.

Lesar je također naveo da je državna revizija u 2007. Poreznoj upravi dala uvjetno mišljenje na izvješće i to, navodi, zbog nepoštivanja postupaka javne nabave sukladno zakonu. Utvrđeno je da je u 2007. u Poreznoj upravi 30 milijuna kuna roba i usluga nabavljeno mimo Zakona o javnoj nabavi, rekao je Lesar. Stoga je, budući da je "javna nabava veliki segment u borbi protiv korupcije" zatražio jasno očitovanje Ministarstva financija o dijelu izvješća o radu Porezne uprave u 2008.