POPRAVIO SE

U drugoj tv debati Obama pokazao više agresivnosti

17.10.2012 u 09:05

Bionic
Reading

U saveznoj državi New York održano je drugo od triju televizijskih sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji tijekom kojega je aktualni predsjednik i kandidat Demokratske stranke Barack Obama, u odnosu na prvu debatu, pokazao više agresivnosti i energičnosti prozvavši republikanskog kandidata Mita Romneya za nakanu daljnjeg socijalnog raslojavanja američkog društva.

Obama je bio puno oštriji i energičniji nego na na prvom sučeljavanju početkom listopada, kada je njegov mlaki nastup izazvao žestoke kritike među pristašama demokrata i dao poticaj republikanskoj kampanji.

Tijekom drugog 90-minutnog sučeljavanja, orijentiranog na pitanja nezaposlenosti, porezne politike i cijene energenata, Obama je optužio Romneya za namjerno iskrivljavanje rezultata njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata. Zauzimajući se za jednaka prava za sve američke građane, prozvao je Romneya da svojim gospodarskim planom nastoji pogodovati samo bogatima, na račun srednje klase.

Romney je pak prozvao Obamu da se nije jasno odredio prema napadu islamista u Libiji prošloga mjeseca, u kojemu je ubijeno četvero Amerikanaca, kao i da je odgovoran za stagnaciju američkog gospodarstva. Poručio je da on zna kako pokrenuti posrnulo gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta.

Druga debata bila je organizirana na sveučilištu Hofsra u Hempsteadu u saveznoj državi New York. Uz voditeljicu debate, 80-ak još neodlučnih lokalnih birača bilo je u mogućnosti da kandidatima postavlja pitanja.