NAJNOVIJI INCIDENT

U Donjem Lapcu prebojali hrvatski natpis mjesta

04.06.2015 u 10:42

Bionic
Reading

U veljači ove godine u Donjem Lapcu postavljene su prve dvojezične table kojima se označava ulazak, odnosno, izlazak iz nekog mjesta. Od tada pa do danas, dvojezične table postale su svojevrsni objekt iživljavanja, jer su se krale i uništavale po nekoliko puta

Jedan od najnovijih 'ispada' s devastiranjem dvojezičnih tabli dogodio se s nedjelje na ponedjeljak, nakon što su završeni izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, kada je nepoznati počinitelj na četirima tablama koje označavaju ulazak, odnosno, izlazak iz Općine Donji Lapac, prebojao latinični naziv mjesta.

Kako su izvijestili iz PU Ličko senjske, nakon dobivene dojave o tom slučaju poduzeli su radnje na otkrivanju počinitelja tog kaznenog djela, iako Hrvatske ceste, koje upravljaju tim djelom cesta, nisu htjele podnijeti odštetni zahtjev, bez obzira na to što je izrada tih tabli jako skupa.

Od voditeljice Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta Ivane Bassani doznajemo da su oštećene četiri dvojezične table od strane nepoznatog počinitelja. Hrvatske ceste d.o.o. već su poduzele potrebne aktivnosti kako bi se zamijenile novima. Dvije table već su zamijenjene, a dvije su naručene te će biti postavljene u narednih nekoliko dana. Dodala je da je policija upoznata s predmetom i ako se utvrdi počinitelj, Hrvatske ceste podnijet će odštetni zahtjev.

U Hrvatskim cestama Ispostavi Gospić u ponedjeljak su intervenirali te preko djelatnika Lika cesta obavili radove na postavljanju dviju novih tabli s dvojezičnim natpisima, koje su imali u rezervi, dok se za postavljanje još dviju tabli mora pričekati da se izrade. U Hrvatskim cestama, poučeni dosadašnjim iskustvima s devastacijom tabli, znali su se unaprijed pripremiti na m

ogućnosti devastiranja tabli te su uvijek imali rezervne table, no kako je devastiranje istih prešlo njihova očekivanja, jer je ovo već treći ili četvrti put, ostali su zatečeni i bez tabli.

'Sanirali smo, odnosno, pokušali izbrisati boju na tri table, koliko nam je to uspjelo, teško je reći, ali što možemo. Naručili smo nove table i očekujemo da bi mogle stići za kojih 15 dana', kazao je Željko Devčić, direktor Lika cesta Gospić.

Načelnik Općine Donji Lapac Ilija Obradović kazao je da ovakve slučajeve, koji se događaju malo pa malo, ne želi uopće komentirati jer se sve svodi na 'piši-briši' i da je riječ o ispadima pojedinaca koji ne razmišljaju svojom glavom. Dodao je da Općina Donji Lapac ima puno većih problema od tabli, njihova uništavanja i postavljanja.