u znak prosvjeda

U Chemnitzu postavljeni kipovi vukova s uzdignutim desnicama, evo o čemu je riječ

14.09.2018 u 18:56

Bionic
Reading

U središtu njemačkog grada Chemnitza ovoga tjedna postavljeno je 10 kipova koji predstavljaju vukove s jednom podignutom šapom, koja podsjeća na nacistički pozdrav. Organizatori izložbe na otvorenom ističu kako su kipovi postavljeni u znak prosvjeda zbog rastuće mržnje

Autor kipova Rainer Opolka ističe kako su brončani vukovi postavljeni ispod ogromnog poprsja Karla Marxa u Chemnitzu nakon što su tijekom prošlotjednih prosvjeda ultradesničara u tom gradu pojedinci koristili nacistički pozdrav i proganjali migrante, protuprosvjednike i novinare.

Organizatori postava naziva 'Vukovi se vraćaju?' ističu kako kipovi podsjećaju da su nacisti za vrijeme Trećeg Reicha sebe opisivali kao vukove, što su u današnje vrijeme preuzeli desničarski radikali.

Opolka je kazao kako su kipovi postavljeni s natpisima kojima se ultradesničari optužuju za 'iskorištavanje straha', a njihov radikalizam opisuje se kao 'majka svih problema'.

Izložba je putujućeg karaktera Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruptly

Vukovi izloženi u Chemnitzu izgledaju kao da su spremni za napad, s prednjom desnom šapom podignutom na nacistički pozdrav, a pojedini imaju i poveze preko očiju.

  • +9
Prosvjed u Chemnitzu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Brončane figure dosad su bile izložene ispred zgrade suda u Münchenu za vrijeme suđenja Beathi Zschäpe, neonacistici koja je osuđena na doživotni zatvor zbog 10 ubojstava motiviranih rasnom mržnjom, te u Berlinu i Dresdenu.