ustaj!

U Njemačkoj osnovana ljevičarska inicijativa, evo tko će je voditi i kako je dočekana

07.09.2018 u 22:27

Bionic
Reading

Početkom tjedna u Berlinu je predstavljena inicijativa Aufstehen (Ustaj!) koja na izvanparlamentarnoj razini želi okupiti pripadnike lijevog političkog spektra

'Cilj nam je promijeniti stav stranaka i više socijalne pravednosti u društvu', izjavila je tijekom predstavljanja inicijative Sahra Wagenknecht, političarka stranke Ljevica koja s nekadašnjim čelnikom Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i svojim partnerom Oskarom Lafontaineom stoji iza ovog projekta.

Pojasnila je da je potrebno ujedinjenje snaga na lijevom političkom spektru kako bi ova politička opcija doživjela više uspjeha na parlamentarnim izborima.

'Ljevica, Zeleni i SPD moraju se zapitati kako to da nisu osvojili većinu iako velik dio građana želi više socijalne pravde u društvu. Želim da napokon govorimo s pozicija vladajućih, a ne oporbe', kazala je Wagenknecht, dodavši kako inicijativa već uživa podršku više od 100.000 građana.

Wagenknecht je također upozorila na sve oštriju polarizaciju u društvu koja se između ostalog ogledala u prosvjedima radikalne desnice u njemačkom Chemnitzu posljednjih dana.

  • +9
Prosvjed u Chemnitzu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Događaji u Chemnitzu pokazali su da više ovako dalje ne ide', ocijenila je Wagenknecht, dodavši kako je njezina želja 'drugačija politika za Njemačku' i pravednija raspodjela bogatstva.

'Bogatiji i veliki koncerni moraju biti jače oporezivani', zaključila je Wagenknecht.

>>> Pobuna njemačkih desničara protiv migranata krenula je iz Chemnitza. Zašto baš odatle?

Pored nje, inicijativu su predstavili bivši čelnik Zelenih Ludger Volmer te socijaldemokratska političarka Simone Lange.

  • +3
Koncert i prosvjed protiv ksenofobije u Chemnitzu Izvor: Pixsell / Autor: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

Valja napomenuti kako su čelnici sve tri parlamentarne stranke iz lijevog političkog spektra odbacili inicijativu Sahre Wagenknecht. Ona je, podsjetimo, zbog svojih ekstremnih stavova u prošlosti često bila na udaru kritika, a u posljednje vrijeme zbog svojih negativnih izjava o migrantima, te se nalazi i na udaru velikog dijela svoje stranke Ljevica.

Sahra Wagenknecht u Njemačkoj, ali i izvan nje, poznata je publicistica koja dolazi iz miješane, iransko-njemačke obitelji. S majkom je do ujedinjenja Njemačke živjela u Istočnom Berlinu, a od mladosti je članica socijalističkih pokreta.

  • +6
Sahra Wagenknecht Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon pada Berlinskog zida pridružuje se nakratko ortodoksnoj marksističkoj Komunističkoj platformi, a 1999. ulazi u Europski parlament kao članica Partije demokratskog socijalizma (PDS) koja je nastala spajanjem Socijaldemokratske partije Njemačke i Komunističke partije Njemačke.

Kasnije osniva Ljevicu kojom dugi niz godina potpredsjeda, a zbog svojih radikalnih stavova iz mladosti bila je na meti njemačkih obavještajnih agencija.