TRGOVINA DROGOM

U Brazilu policija i vojska ‘čiste’ najveću favelu

13.11.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Specijalne snage brazilske policije i vojske u noći na nedjelju pokrenule su akciju zauzimanja najveće favele u Rio de Janeiru, La Rocinhe, kojom već 30 godina ‘vladaju’ trgovci drogom

Elitne policijske postrojbe su u blindiranim vozilima i uz potporu helikoptera iz zraka, ušle u tu sirotinjsku četvrt u kojoj živi oko 120.000 stanovnika, smještenoj usred bogatih dijelova grada.

Vlasti države Rio, jedne od brazilskih saveznih država s najvećom stopom kriminala, pokrenuli su prije tri godine akciju pacifiziranja favela u kojima dominiraju trgovci drogom, s obzirom na činjenicu da se u Brazilu 2014. održava Svjetsko nogometno prvenstvo, a 2016. je Rio domaćin Olimpijskih igara.

U najvećoj dosad provedenoj policijsko-vojnoj akciji u Riju, sudjelovalo je oko 200 marinaca i nekoliko stotina policajaca, pripadnika specijalnih postrojbi. U favelu su upali sa šesnaest blindiranih vozila, a potpora im je stizala i iz vojnih i policijskih helikoptera.

Agencije javljaju da su policajci uspjeli ući i u susjednu favelu Vidigal. Pristup objema favelama bio je zabranjen od 2.30 sati po mjesnom vremenu, do završetka akcije. Zračni prostor nad favelama zatvoren je do ponedjeljka.

Operacija je uslijedila nakon uhićenja u noći na četvrtak jednoga od najtraženijih trgovaca drogom u Riju, Antonia Francisca Bomfima Lopesa. La Rocinha je devetnaesta favela koju su vlasti do sada uspjele 'očistiti' od narkotrgovaca, koji su ondje "vladali" 30 godina.