SAVA PRIJETI

U Bijeljini evakuacija 10.000 ljudi, šestoro mrtvih u Doboju

17.05.2014 u 12:38

  • +33

Posljedice poplave i odrona u BiH

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić potvrdio je da je nasip na Batkoviću na rijeci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija stanovništva

'Bit će evakuirano oko deset tisuća ljudi. Sava je viša od devet metara. Bujica ne bi trebala doći do grada jer će je zaustaviti kanali', izjavio je Mićić, prenosi Klix.ba.

Istakao da je UNHCR poslao dva helikoptera s hranom, ali je apelirao da se Bijeljini na neki način dostave ostale potrepštine.

Očekuju se, kaže, velike količine vode, ali uvjerava da grad nije u opasnosti.

Bijeljini treba pomoć u hrani za evakuirane, raznoj opremi i robi za vrijeme poplava.

U Doboju je pak nakon nakon djelomičnog povlačenja vode koja je poplavila taj grad prije dva dana  pronađeno šest tijela, a policija pretpostavlja kako je riječ o osobama koje su se utopile.

"Najvjerojatnije se radi o utopljenicima iz Doboja no nije isključeno ni da je riječ o tijelima koja je donijela rijeka Bosna", kazao je ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Doboj je i dalje poplavljen a tisuće ljudi još uvijek čekaju pomoć.

Bosanski Šamac i obližnje mjesto Domaljevac potpuno su poplavljeni i oko podneva voda je u tim mjestima dosegnula razinu od gotovo tri metra a jedna je osoba poginula pokušavajući se spasiti od poplave, izvjestile su u subotu lokalne vlasti.

Ukupni potvrđeni broj žrtava poplava u BiH tako je povećan na dvanaest. Šest tijela utopljenika u jutarnjim je satima pronađeno u Doboju a pet osoba smrtno je stradalo u petak. Lokalni mediji izvješćuju i o smrtno stradalima u Maglaju odnosno o ukupnoj brojki od najmanje šesnaest mrtvih no za to nema službene potvrde.