loše stanje u zdravstvu

U BiH udvostručen broj novozaraženih od koronavirusa, prevladava stari soj

22.09.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Sa zabilježenih 1255 novih slučajeva u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je udvostručen broj novozaraženih od koronavirusa u odnosu na dan ranije, a porastao je i broj preminulih pacijenata kod kojih je uglavnom utvrđena starija varijanta virusa SARS-CoV-2.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, od testiranih 3.039 uzoraka, pozitivne na koronavirus bile su 742 osobe.

Istodobno u Republici Srpskoj od 1080 lаbоrаtоriјskih uzоrakа koronavirus je pоtvrđеn kоd 483 оsоbе, dok je u Brčko Distriktu zabilježeno 30 novih slučajeva.

Od posljedica covida preminule su 32 osobe, od čega je 12 u entitetu Federaciji BiH, u Republici Srpskoj njih 17, a u Brčko Distriktu tri pacijenta.

U odnosu na dan ranije kada je bilo 526 novozaraženih od koronavirusa, u srijedu je taj broj udvostručen s 1255 pozitivne osobe.

Istodobno u utorak su ukupno preminule 24 osobe, a u srijedu je osam pacijenata više izgubilo bitku s Covidom.

Epidemiologinja dr. Kristina Bevanda, ravnateljica Doma zdravlja u Mostaru, ocijenila je kako BiH ima najveću stopu smrtnosti od Covida kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu.

Po njezinim navodima u BiH uglavnom prevladava stari, a ne delta soj koronavirusa.

«Pacijenti kod nas imaju dosta slične kliničke slike kao što su bile u proteklim valovima, tako da s oprezom mislim da nije predominantan delta soj na našem području, ali ima ga», rekla je dr. Bevanda.