širi se

U BiH još 14 zaraženih koronavirusom, ukupno 83

20.03.2020 u 18:44

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupni broj zaraženih u toj zemlji sada 83. Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je na konferenciji za novinstvo kako je među novozaraženima osam muškaraca i šest žena a njih 11 je s područja Banje Luke gdje je svo vrijeme žarište epidemije izazvane virusom SARS-CoV-2.

U Banjoj Luci su na snazi rigorozne mjere čiji je cilj smanjiti kretanje ljudi na minimum kao i u većini gradova u Republici Srpskoj a ranije tijekom dana stožer Civilne zaštite Federacije BiH donio je odluku kojom se u tom entitetu zabranjuje svaki izlazak iz kuća osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina. Policije u županijama dobile su nalog striktno kontrolirati poštivanje tih zabrana.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je novinarima u Sarajevu kako je tijekom dana obavio konzultacije sa čelnicima svih policijskih agencija i policijskih uprava kako bi se pojačale mjere nadzora nad osobama kojima je izrečena mjera samoizolacije te kako bi se kontroliralo kretanje ljudi.

"Postoji kazneni zakon koji predvođa sankcije od tri mjeseca do tri godine i očekujemo kako će se u narednim danima policija pisati više prijava", kazao je Radončić.

Dodao je kako je u komunikaciji s dužnosnicima Ministarstva unutarnjih poslova RS dobio uvjeravanja da policija tog entiteta ipak neće poduzimati mjere koje je ranije najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"MUP RS nema namjeru izlaziti na granice BiH niti na međuentitetsku crtu razdvajanja", kazao je Radončić otklonivši tako strah da bi Dodik mogao potaknuti mjere koje će otežati promet između dva entiteta čime bi s izravno kršile odrdbe Daytonskog sporazuma.