napeto stanje

BiH angažira vojsku za uspostavu karantene na granici

18.03.2020 u 22:46

Bionic
Reading

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je u srijedu angažiranje Oružanih snaga u prihvatu i smještaju osoba koje ulaze u tu zemlju u posebnim uvjetima karantene koja će se uvesti na granici kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Na izvanrednoj sjednici održanoj u kasnim popodnevnim satima tročlani državni vrh BiH donio je odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao ispomoć civilnim tijelima vlasti u prevenciji i sprječavanju širenja zaraze koronavirusom u posebnim objektima, šatorima, za smještaj osoba koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Ranije je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio donošenje odluke o angažiranju vojska koja bi po njegovu tumačenju trebala pomoći da se u osobe koje ulaze u BiH zadrže u šatorima koji će se postaviti na samim granicama.

Njima se ne bi uopće dopustilo kretanje dok tamo ne provedu 14 dana koliko je razdoblje inkubacije koronavirusa.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ovlastilo ministra obrane te zemlje da na zahtjev civilnih vlasti može angažirati i uporabiti ljude, te materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa ciljem prevencije i sprječavanju širenja koronavirusa.

Pri tome se očekuje da vojne strukture uspostave potpunu suradnju i koordinaciju s nadležnim civilnim tijelima vlasti. Odluka o angažiranju vojske u sprječavanju zaraze koronavirusom odobrena je na rok od 30 dana.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijeri dvaju entiteta dogovorili su ranije ovoga tjedna da se na ulazu u državu provodi striktni sanitarni nadzor nad državljanima BiH koji ulaze u zemlju. Tada je najavljeno kako bi svi oni koji dolaze iz država u kojima je eskalirala epidemija koronavirusa odmah bili poslani u samoizolaciju. U samoj zemlju u srijedu su na na snagu stupile stroge mjere koje uključuju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, restorana, tržnih centara, te svih objekata gdje se skuplja više ljudi, kako bi se smanjila opasnost od širenja COVID-19.