dobra situacija

U BiH 367 novih slučajeva, najavljuje se popuštanje ionako liberalnih mjera

26.01.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini i dalje je razmjerno stabilna, a broj novozaraženih već dva tjedna je manji od 500 pa vlasti u nekim dijelovima te zemlje postupno ukidaju dosadašnje mjere ograničenja, poput zabrane kretanja u noćnim satima

Prema podacima koje su u utorak objavile zdravstvene vlasti u toj zemlji u posljednja 24 sata zabilježeno je 367 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 44 zaražene osobe su umrle.

Još od 9. siječnja dnevni broj novozaraženih u BiH nije bio veći od 500, a sve gospodarske i uslužne djelatnosti u toj zemlji kontinuirano funkcioniraju.

Dok su u većini europskih država od studenog prošle godine na snagu stupile drastične mjere ograničenja, u BiH su one bile razmjerno blage, a jedina značajnija restrikcija vrijedila je za područje Federacije BiH, gdje je tijekom noći na snazi policijski sat odnosno zabrana kretanja.

Mjere koje uglavnom znače obvezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenome te ograničavanje broja ljudi koju mogu istodobno boraviti u zatvorenim prostorima ostat će na snazi do kraja siječnja, kao i noćni policijski sat. No u nekim dijelovima Federacije, poput Zapadno-hercegovačke županije, samostalno su odlučili da od početka ovog tjedna ukinu noćnu zabranu kretanja.

U toj su županiji najavili i kako će samostalno započeti postupak nabavke ruskog cjepiva protiv koronavirusa, koje bi se potom komercijalno distribuiralo, iako je vlada Federacije ranije, posredstvom mehanizma COVAX, odlučila kupiti cjepiva koje proizvode Pfizer i Moderna.

Niti jedna doza od ranije naručenih 1,23 milijuna još nije isporučena BiH, niti se zna kada bi se to moglo dogoditi pa entitetske vlasti, razočarane sporošću zapadnih prozvođača cjepiva, sada pokušavaju izravno pregovarati s Rusima i Kinezima kako bi nadoknadili zaostajanje u postupku cijepljenja stanovništva.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković u utorak je kazao kako u tom entitetu za sada planiraju kupiti 400 tisuća doza cjepiva Sputnjik V, dok su s kineskim Cinopharmom tek uspostavljeni preliminarni kontakti.