SLAVILI ZABRANU GAY PARADE

U Beogradu desničari zapalili zastavu EU-a

02.10.2011 u 18:13

Bionic
Reading

Iako je, kako je rečeno, zbog visokog sigurnosnog rizika beogradska Parada ponosa zabranjena, na ulicama Beograda i drugih srpskih gradova osjeća se napetost. Beogradom su danas, osim sudionika Parade ponosa, trebali prošetati i pripadnici ultradesničarske organizacije Obraz, čiji je skup pod nazivom Molitveni hod također zabranjen. Kako bi se spriječila okupljanja, od jučer su na svakih nekoliko koraka policijske patrole, a do sada je, kako pišu tamošnji mediji, uhićeno šest osoba

Oko 13 sati srpska je policija spriječila okupljanje i performans pristalica Srpskog narodnog pokreta Naši koji je trebalo biti organiziran na Avali povodom otkazivanja Parade ponosa, priopćila je danas ta organizacija. Aktivisti, koji su se ipak uspjeli probiti do Avale, zapalili su zastavu Europske unije, čime su, kako se u priopćenju navodi, obilježili pobjedu u kampanji za zabranu Parade ponosa. Član upravnog odbora te organizacije, Igor Marinković, privremeno je zadržan, a policija je uhitila još šest osoba kod kojih su pronađene fantomke i bejzbol palice.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za Press da je odluka o zabrani Parade ponosa donesena isključivo na osnovu sigurnosne procjene i operativnih podataka prema kojima se ovog vikenda u Beogradu mogao odigrati krvavi scenarij. Tvrdi da je odluka o zabrani gay parade donesena bez bilo kakve političke kalkulacije i namjere da se pridobiju simpatije širokih narodnih masa.

Ekstremisti su planirali otmicu autobusa

U intervjuu za Press Dačić je otkrio na što su sve razne ekstremističke organizacije bile spremne ovog vikenda.

'Protivnici Parade ponosa planirali su ozbiljne incidente. Osim bejzbol palica, lanaca, petardi, vreća i kondoma s bojom, eksploziva u plastičnim kutijama od vitamina, planirali su i otmicu autobusa Gradskog saobraćajnog poduzeća kojim bi došli do sudionika Parade ponosa. Planirali su i podmetanje požara na rubnim dijelovima Beograda, na području Avale i sličnim lokacijama. Na taj su način željeli skrenuti pozornost policije, kako se ne bi koncentrirala na onim mjestima u gradu gdje je Parada planirana. Također, neke grupe su planirale i da skup dovede do ljudskih žrtava i da sve dobije političku konotaciju. Željeli su sjevernoafrički scenarij u Srbiji te incidenti nisu planirani samo u Beogradu', tvrdi ministar Dačić.

Dodaje da je bilo iznimno teško ući u trag planovima ekstremista jer su, kako kaže, prerasli komunikaciju telefonima te su se dogovarali putem interneta, na chatovima u sklopu igrica na web siteovima. Dačić ipak tvrdi da otkazivanje Parade nije znak da je policija poklekla pred huliganima, već da je djelovala preventivno.

'Da je Parada održana, policija bi je sigurno osigurala, možda uz vodene topove, uporabu suzavca, gumenih metaka, a možda i vatrenog oružja', kaže Dačić. Ipak smatra da se ni uz maksimalan angažman policije moguće katastrofalne posljedice, pa čak i ljudske žrtve nisu mogle spriječiti. Tvrdi da su sigurnosne procjene pokazale da bi deseci veleposlanstava i rezidencija u Beogradu bili ugroženi, zbog čega je odluka o zabrani Parade, kako tvrdi, bila jedina opcija.