ZEMLJA - ZRAK - OPASNOST

U avion ne možete s vodom, ali možete s travom

02.02.2014 u 09:46

Bionic
Reading

Među mnogim bizarnostima koje su proistekle iz legalizacije marihuane u američkim saveznim državama Washington i Colorado jest i ova: kroz sigurnosni sustav aerodroma lakše je proći s vrećicom 'trave' nego s bočicom vode. Iako nije nezakonito ukrcati se u zrakoplov s malenom količinom trave, prijetnja kaznom aktivira se netom po slijetanju u bilo koju od ostalih 48 saveznih država

Na aerodromima u Washingtonu, uključujući i međunarodnu zračnu luku Seattle-Tacoma International, policija ne može kazniti putnike koji u ručnoj prtljazi nose marihuanu ako količina ne prelazi dopuštenih 28,4 grama. Umjesto toga, policija jednostavno preporučuje putnicima da marihuanu ostave u svojim automobilima, da je bace ili da je predaju prijatelju, javlja NewsOK.

U Coloradu je situacija ponešto drukčija. Pojedine aerodromske uprave zabranile su posjedovanje marihuane i uvele kazne, a maksimalna iznosi 2.500 dolara i pritvor na aerodromu u Colorado Springsu.

'Unošenje marihuane u civilni zrakoplov nezakonito je prema nacionalnim odredbama. Provodimo pravila kako bismo spriječili unos marihuane u civilni zrakoplov', rekla je glasnogovornica zračne luke Kim Melchor.

Nadležni djelatnici u objema državama nastoje spriječiti iznošenje marihuane sa svog teritorija što je jedan od nekoliko uvjeta koje je ministarstvo pravosuđa odredilo u procesu legalizacije marihuane.


Odvjetnicu Rachel O'Bryan iz organizacije Smart Colorado, koja se protivila legalizaciji marihuane, brine to što turisti mogu transportirati malene, visoko koncentrirane proizvode poput stvrdnutog ulja hašiša koje sadrži dovoljno THC-a, temeljnog psihoaktivnog sastojka kanabisa, za stotine 'doza'.

'Bočicom veličine putnog šampona možete omamiti cijelu jednu srednju školu', upozorila je O'Bryan.

Djelatnici Uprave za sigurnost prometa (TSA), koji u zračnim lukama zahtijevaju od putnika da isprazne svoje bočice s vodom, u slučaju otkrića dopuštenih količina marihuane ne zovu nadležnu Agenciju za suzbijanje droge (DEA) ili FBI. Državni tužitelji ne gube vrijeme na sitne ribe, a glasnogovornik TSA naglašava da su u njihovu fokusu terorizam, prijetnje letjelici i putnicima.

Na zahtjev Joea DiSalva, šerifa okruga Pitkin, na aerodromu u Aspenu instaliraju se 'oproštajne kutije', gdje putnici mogu ubaciti i pozdraviti se s ostacima marihuane prije ukrcaja u zrakoplov. Nekoliko putnika u toj zračnoj luci zatečeno je s marihuanom prilikom ukrcaja, a osim pristojnog ukora, oni nisu snosili nikakve druge zakonske posljedice.

'Kako ćemo pozivati ljude da nam dođu ovdje, reći im da mogu koristiti proizvod, a potom ih kažnjavati u odlasku?' pitao je šerif DiSalvo.