MISNO SLAVLJE

U Aljmašu proslavljena Velika Gospa

15.08.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Svečano misno slavlje na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta danas je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit Đuro Hranić, koji je sve vjernike pozvao da pomognu nastradalima u poplavama u Slavoniji i Baranji

Hranić je kazao i da će ovih dana osobno pozvati građevinske tvrtke da pomognu u izgradanji uništenih domova.

Pred velikim brojem vjernika koji u Aljmaš dolaze od ranih jutarnjih sati, propovijed je održao mostarsko-duvanjski biskup Ratko Jurić, naglasivši važnost Marije u životu svakoga vjernika. Vjernike je pozvao da štite svetost obitelji, a mlade muškarce i žene da osnivaju obitelji i rađaju djecu te da ne slijede negativan europski trend sve manjeg broja rođene djece.

Očekuje se da će kroz aljmaško svetište danas proći oko 80000 ljudi, a hodočasnicima koji su pohodili Aljmaš zahvalio je tamošnji župnik Ante Markić, ističući da "naša nebeska Majka i zaštitnica nikada nije zaboravila svoj i naš Aljmaš".

Blagdan Velike Gospe slavi se svečanim misama tijekom cijeloga dana, molitvama i zahvali Gospi koja se u tom svetištu štuje 310 godina. Aljmaška crkva tijekom Domovinskoga rata posve je uništena, a na njezinu je mjestu izgrađena nova crkva, koja je posvećana prije deset godina. Od 150 župa u osječko-baranjskoj županiji, 30 je posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, što govori o dubokoj odanosti Slavonaca Majci Božjoj.