VRIJEDAN PROJEKT

U Aglomeraciji Karlovac-Duga Resa izgrađeno 50 od 70 km kanalizacije

15.10.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Na 55 milijuna eura vrijednom projektu javne odvodnje i vodovoda Aglomeraciji Karlovac-Duga Resa u dvije godine izgrađeno je 50 od ukupno 70 kilometara kanalizacije i 40 od 56 kilometara novog vodovoda, doznaje se u komunalnoj tvrtki Vodovod i kanalizacija (ViK)

Radi se o području s 14 naselja ili 87 ulica na području Karlovca, Duge Rese i Barilovića, s oko 12.000 stanovnika. Izgradnjom sustava odvodnje otpadnih voda ukinut će se septičke jame i obnoviti dotrajala vodovodna mreža, pa više ne bi trebalo dolaziti do puknuća cijevi praćenih nestašicama vode.

Radovi u staroj gradskoj jezgri specifični zbog arheoloških nalazišta

Aglomeracija će omogućiti da se bitno poveća postotak otpadnih voda koje odlaze u karlovački pročistač, pušten u rad prije 12 godina, gdje otpadne vode prolaze tri stupnja pročišćavanja prije ispuštanja u Kupu.

Pročistač se među prvima u državi financirao europskim novcem (ISPA), sa ciljem da se od zagađenja štite rijeke nizvodno od Karlovca, odnosno rijeke crnomorskog sliva.

U karlovačkoj staroj gradskoj jezgri Zvijezdi sve je raskopano. Za sad je položeno 39 posto kanalizacije, a paralelno se rade instalacije za plin, struju, DTK mrežu, obnavljaju se vrelovodi, postavlja javna rasvjeta, a radit će se i prometnice i opločenja.

Radovi u Zvijezdi su specifični zbog arheoloških nalazišta, riječ je o mjestu gdje je Karlovac osnovan, gdje je gradnja počela prije 444 godine.

Arheolozi i konzervatori pri nailasku na ostatke cesta, mostova, bedema ili kuća starih više stotina godina moraju provesti istraživačke i zaštitne aktivnosti. Rok za završetak radova u Zvijezdi je ljeto 2025. godine.

Gotovi su radovi u naseljima Turanj i Kamensko, na južnom dijelu grada, očekuje se da će do kraja godine biti provedeni tehnički pregledi, nakon čega će korisnici biti obaviješteni da se mogu priključiti na javni sustav odvodnje.

Prema sadašnjoj dinamici radova, kažu u ViK-u, očekuje se da će do kraja godine biti asfaltirana karlovačka naselja Hrnetić, Jamadol, u Dugoj Resi Jozefinska cesta i Tušmer, te u Općini Barilović Belajske Poljice.

Također očekujemo da će biti asfaltiran najveći dio Gornje i Donje Švarče, iako je ugovoreni rok za sve radove veljača ili proljeće 2024. godine, rekla je glasnogovornica ViK-a Maja Božić.

Vlasnici će imati obavezu priključiti se na kanalizaciju u roku godine dana

Na svaku građevinsku parcelu bit će postavljen izvod, tj. priprema za buduće kanalizacijsko okno. Korisnici koji sada imaju septičku jamu dobit će kanalizacijsko okno unutar svoje parcele, do jedan metar od javne površine, a dalje će kopanje i izvođenje priključenja biti obaveza vlasnika kuće.

Uvjet za priključenje korisnika na javni sustav je tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole za svaki izgrađeni kanalizacijski kolektor. Nakon što ih investitor ishodi, korisnici će dobiti dopis od ViK-a da su se stekli uvjeti za priključenje, za što imaju rok od godinu dana.

Korisnici će sami izabrati izvođače radova, jer to nije u nadležnosti javnog isporučitelja vodnih usluga. To znači da tvrtke i obrti koji se bave vodovodom i građevinskim radovima imaju poslovnu priliku ugovoriti brojne od ukupno 2593 priključenja.

Realizacijom projekta sa 70 kilometara nove kanalizacije i 27 crpnih stanica odvodnje ostvarit će se stupanj priključenosti na sustav odvodnje od 86,6 posto. Osim toga, projektom je financirano postrojenje za solarno sušenje mulja, čiji je volumen smanjen tri do četiri puta, čime su smanjeni troškovi njegova zbrinjavanja.