POJAČAN NADZOR U ISTRI

U 17 nesreća sa smrtno stradalima, svaki drugi vozač alkoholiziran

12.12.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Ovaj tjedan na području Istarske županije policija će provoditi pojačane aktivnosti nadzora vozača, pri čemu će se naročito kontrolirati upravljaju li motornim vozilima pod utjecajem alkohola ili opojnih droga

Kako je izvijestila PU istarska, završenom analizom prometnih nesreća s poginulim osobama tijekom 2011. godine pokazalo se da je u 17 prometnih nesreća s poginulim osobama deset vozača bilo pod utjecajem alkohola, što čini udio od 59 posto, odnosno svaki drugi vozač imao je alkohola u organizmu u vrijeme nastanka prometne nesreće, dok su dva vozača bila pod utjecajem droge, što pak čini udio od 12 posto u prometnim nesrećama s poginulim osobama.

Do konca studenoga u Istri se dogodilo ukupno 2.698 prometnih nesreća, u kojima je stradalo 1.119 osoba, od čega je u 17 najtežih prometnih nesreća živote izgubilo 18 ljudi. Prema statistici PU istarske, evidentirano je 308 vozača pod utjecajem alkohola, što čini udio od 11 posto u ukupnom broju prometnih nesreća te 19 vozača pod utjecajem opojnih droga.

Slijedom iznijetog, vele u PU istarskoj, dominantan problem sa stanovišta sigurnosti cestovnog prometa i dalje predstavljaju vozači koji upravljaju vozilima pod utjecajem opijata, alkohola i droga, što se nastoji spriječiti ciljanim preventivno-represivnim akcijama prometne policije, koje prvenstveno imaju za cilj smanjenje broja težih prometnih nesreća.