Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) predstavila je nove projekte, partnerstva i digitalnu platformu Delicious Zagreb, kojima želi dodatno pozicionirati zagrebačku gastronomiju kao jedan od ključnih elemenata turističke ponude i identiteta glavnog grada
Kako ističu iz TZGZ-a, gastronomija postaje jedan od glavnih motiva putovanja u svijetu. Prema podacima mreže putničkih agencija Virtuoso, putovanja posvećena hrani i vinu spadaju među najtraženija iskustva, dok prema UN Tourismu turisti u prosjeku troše do 30 posto budžeta upravo na hranu i piće.
Govoreći o važnosti te komponente u razvoju ponude grada, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld istaknula je da gastronomija zauzima istaknuto mjesto u promociji Zagreba kao atraktivne i cjelovite destinacije.
'Prema podacima World Food Travel Associationa, 53 posto putnika aktivno traži gastronomska iskustva, a 81 posto međunarodnih turista želi istraživati lokalnu kuhinju. U skladu s tim trendovima, Zagreb razvija prepoznatljivu i raznoliku gastronomsku scenu koja spaja autentične lokalne okuse i suvremene utjecaje. Kroz projekte poput Delicious Zagreba dodatno jačamo prepoznatljivost grada te potičemo inovativnost, profesionalnost i održiv razvoj unutar lokalne zajednice', poručila je Bienenfeld.
Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica naglasio je kako je zagrebačka gastronomija posljednjih godina doživjela snažan uzlet te da je ključ uspjeha u suradnji struke i institucija.
'Spoj tradicije, inovacije i osobnog pristupa svakog ugostitelja stvara jedinstven doživljaj za goste. Zajedničkim radom, razmjenom znanja i ulaganjem u kvalitetu možemo dodatno ojačati reputaciju Zagreba kao destinacije koja se pamti po okusu i doživljaju. Suradnja ugostitelja, turističke zajednice i kreativnih profesionalaca ne znači samo promociju, nego i stvaranje zajedničke vizije grada koji živi od svojih ljudi, hrane i kulture', rekao je Letica, zahvalivši TZGZ-u što prepoznaje važnost te sinergije.
Delicious Zagreb – digitalni vodič kroz okuse grada
Chef Rudolf Štefan, vlasnik šibenskog restorana Pelegrini (jedna Michelinova zvjezdica), predstavio je Delicious Zagreb, digitalnu platformu www.deliciouszagreb.hr koja donosi pregled zagrebačkih restorana, barova, vinara, slastičara i proizvođača autentičnih proizvoda.
Platforma nudi preporuke, tematske rute i priče o lokalnim namirnicama, a korisnici mogu pronaći i recepte poznate chefice Vesne Miletić. Ideja projekta, ističu u TZGZ-u, jest stvoriti digitalni vodič kroz okuse koji oblikuju suvremenu zagrebačku gastronomsku scenu.
Novi gastro serijal Ane Ugarković
Predstavljen je i novi gastronomski serijal 'Ana kuha, Zagreb voli', autorice i poznate chefice Ane Ugarković, koja kroz epizode istražuje lokalne namirnice, tradicijske recepte i suvremene interpretacije zagrebačke kuhinje.
'Zagreb ima poseban gastronomski identitet – spoj tradicije, sezonalnosti i urbane energije. Ovim sam serijalom željela pokazati da zagrebačka kuhinja nije samo ono što se poslužuje u tanjuru, nego i priče o ljudima, mjestima i emocijama koje stoje iza svakog zalogaja', rekla je Ugarković.
Na projektu TZGZ surađuje i s britanskim influencerom Paulom Bradburyjem, koji kroz video priče upoznaje međunarodnu publiku s autentičnim okusima i jedinstvenim doživljajima zagrebačke gastronomske scene.
Edukacije i Michelin Masterclass
Osim digitalnih sadržaja, TZGZ nastavlja s razvojem edukacijskih programa za profesionalce u gastronomiji. U ponedjeljak je u restoranu ManO2 održana je treća po redu Michelin Masterclass radionica za zagrebačke chefove pod vodstvom Alaina Weissgerbera iz austrijskog restorana Taubenkobel koji ima dvije Michelinove zvjezdice.
'U Hrvatskoj se jede izvrsno – sjajni kuhari rade s domaćim proizvodima, cijeneći raznolikost namirnica i kuhinja. Njihov pristup temelji se na jednostavnosti i poštovanju sastojaka', rekao je Weissgerber.
Na radionici je sudjelovalo 11 chefova i sous-chefova iz osam restorana – Balon, Dubravkin put, Gallo, Izakaya, Le Bistro Esplanade, Pod Zidom Bistro, Tač i Zinfandel’s. Podsjetimo, prva Masterclass radionica globalnog gastro vodiča Michelin izvan Francuske održana je upravo u Zagrebu 2023. godine i bila je prva takve vrste u svijetu.