PORUKA IZ MINISTARSTVA:

'Tvrtke u obnovi ne trebaju računati na zaradu!'

22.05.2014 u 11:03

Bionic
Reading

U Ministarstvu graditeljstva se nadaju da tvrtke koje budu sudjelovale u obnovi kuća nastradalih u poplavi neće na tim poslovima tražiti zaradu, već da će pristati da im država pokrije samo minimalne troškove

'Nećemo tražiti da se volontira i radi zabadava, već da idemo na pokriće troškova. Stanje u proračunu je takvo da s malim sredstvima moramo što prije reagirati da vratimo ljude u njihove domove', rekao je za tportal Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva koji ima dugogodišnje iskustvo na obnovi ratom razrušenih područja.

Ističe kako je jako važno krenuti s poslovima što prije. Zbog toga smatra da se treba iskoristiti mogućnost Zakona o javnoj nabavi koja dopušta da se u slučaju izvanrednih situacija zaobiđe uobičajena procedura te da se ide u izravan dogovor s tvrtkama.

'Nije problematično samo trajanje javne nabave, već potencijalne žalbe koje bi sve zakomplicirale', naglasio je Uhlir.

Čim se povuče voda, na teren će izaći stručne ekipe sastavljene od građevinskih inženjera i električara koji će provjeriti stabilnost objekata i instalacije. Sljedeći korak je zapošljavanje nezaposlenih iz tog područja za izbacivanja smeća i mulja iz kuća, a onda bi se krenulo sa strojnim isušivanjem. Tek nakon toga mogu se poduzeti potrebni građevinski radovi.

'Jako je teško procijeniti koliko će sve to trajati. Još ne znamo obim potrebnih zahvata, ali sigurno će trebati dulji period. Uzmite samo da će ekipama za procjenu stanja trebati bar dva tjedna, a i isušivanje će trajati isto toliko', objasnio je Uhlir.

Procjenjuje se da je poplavljeno oko 2000 kuća, a Ministarstvo graditeljstva za njihovu obnovu će osigurati 200 milijuna kuna prikupljenih od legalizacije.