TRGOVAČKI SUD REAGIRAO NA KRITIKE

Tvrde da su riješili 11 posto više predmeta nego što su ih primili

26.07.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu reagirao je na, kako kažu, neistinite i netočne navode iznesene u medijima o radu i učinkovitosti suda te sudaca pojedinačno. Navode da Trgovački sud u Zagrebu na dan 25. srpnja 2013. godine 'u rješavanju' ima 27.221 spis

'Uvidom u statističke podatke suda, a ti podaci su također dostavljeni Visokom trgovačkom sudu RH i Ministarstvu pravosuđa RH, utvrđeno je da je sud tijekom 2012. godine ukupno zaprimio 71.067 predmeta, a da je tijekom 2012. godine ukupno riješeno 78.877 predmeta iz svih kalendarskih godina', navodi se u priopćenju Trgovačkog suda u Zagrebu.

Slijedom navedenoga, pišu, proizlazi da je Trgovački sud u Zagrebu tijekom 2012. godine riješio 10,98 posto više predmeta nego što ih je u istom statističkom razdoblju zaprimio.

'Također navodimo da su Okvirna mjerila sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu za 2012. godinu ispunjena u prosjeku od 125,03 posto, a da je Okvirna mjerila za rad sudaca donio ministar pravosuđa na temelju odredbe čl. 72. Zakona o sudovima (...)

Uvidom u statističke podatke suda za prvih šest mjeseci 2013. godine utvrđeno je da je Trgovački sud u Zagrebu u navedenom periodu zaprimio 34.128 predmeta, a da je u istom vremenskom periodu riješio ukupno 32.164 predmeta.

Objasnili su i dvojbe vezane za korištenje godišnjih odmora sudaca: 'Napominjemo da svaki službenik i namještenik suda, kao i državni dužnosnici, sukladno odredbama zakona i kolektivnog ugovora imaju pravo na korištenje godišnjeg odmora na način na koji isti to propisuju. Tako na korištenje spomenutog imaju pravo i suci Trgovačkog suda u Zagrebu, a uvidom u evidencije suda utvrđeno je da na današnji dan pravo na korištenje godišnjeg odmora koristi 12 od ukupno 58 sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu.

Tvrde da je prosjek trajanja jednog postupka u 2012. godini bio devet mjeseci i sedam dana.

'Zaključno, a temeljem svega naprijed iznesenoga, tvrdimo da Trgovački sud u Zagrebu, zahvaljujući svojim sucima, sudskim savjetnicima te službenicima i namještenicima, temeljito i odgovorno obavlja djelokrug poslova koji mu je Zakonom o sudovima povjeren u rad', navodi se u priopćenju.