FILM

TV trendovi pred nama

14.06.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Sudeći po naručenim projektima, opet nas čekaju SF misteriji iz radionice J. J. Abramsa, bajkovite priče, retro projekti, ali i sve više humorističnih projekata sa ženama u glavnim ulogama

Iako je televizijska produkcija zadnjih godina daleko superiornija filmskoj, pa na malim ekranima gledamo serije koju su nemjerljivo zanimljivije od raznoraznih blockbusterskih produkcija, ipak se i na televiziji znaju uhvatiti nekih tema te ih prostituirati do besvijesti. Stoga su forenzičari i dalje vrlo popularni, dok jednako dobro prolaze i vampiri te reality emisije, a tako će ostati i u sezoni pred nama, uz još neke nove možebitne trendove koji se daju iščitati. Sudske drame vraćaju se na mala vrata, priče koje imaju veze s natprirodnim također su interesantne, pa ostaje vidjeti što će od naručenog proći kod publike. No, umjesto da se bavimo postojećim serijama i njihovim novim sezonama ('Okus krvi', 'Vampirski dnevnici' itd.), probrali smo najzanimljivije među novim projektima.

NBC je naručio čak 12 novih serija, od čega je šest drama i šest komedija, no njihovim najvećim hitom već sad se čini The Voice, reality potraga za pjevačkim zvijezdama koja je premijeru imala krajem travnja. Već izlizani koncept očito još nije dosadio publici, a ovom je pomoglo i sudjelovanje Christine Aguilere, Adama Levinea iz Maroona 5, Blakea Sheltona i američkog Jacquesa Houdeka Cee-Loa

Među ostalim njihovim ambiciozno zamišljenim projektima izdvajaju se sudska serija The Firm po romanu Johna Grishama te serija Awake o policijskom detektivu koji izgubi članove obitelji u prometnoj nesreći te nastavlja živjeti u paralelnim stvarnostima. U jednoj je nesreću preživjela njegova supruga, a u drugoj sin dok se on cijelo vrijeme kreće u obje stvarnosti pokušavajući voditi normalan život u obje.

Detektivi i zločinci

Detektivi su uvijek popularni, pa je tako Maria Bello glavna uloga u kriminalističkoj seriji Prime Suspect, a Hank Azaria je pak detektiv u seriji Free Agents. No, nama se nekako čini da najviše šanse za uspjeh ima serija Person of Interest koju zajednički potpisuju J. J. Abrams ('Izgubljeni', 'Fringe') i Jonathan Nolan, brat redatelja Christophera i scenarist većine njegovih sjajnih filmova. U njoj Jim Caviezel i Michael Emerson glume CIA agenta i milijunaša koji se zajedno bore protiv kriminala.

Već prije se krenulo sa serijama tipa Ludnica u Clevelandu koje su pokazale da publika iskazuje interes za sitcomima sa ženama u glavnim ulogama, pa nas očekuje još više takvih projekata. Komičarka Whitney Cummings autorica je i zvijezda serije Whitney te je napisala navodno sjajni pilot za 2 Broke Girls, Chelsea Handler glavna je glumica sitcoma Are You There, Vodka? It's Me, Chelsea o avanturama djevojke u dvadesetim godinama, a atraktivna Jamie Pressley glumi u I Hate My Teenage Daughter. Tu su još Up All Night s Christinom Applegate, Happy Endings s Elishom Cuthbert, Best Friends Forever o ženi koja nakon razvoda počne živjeti s najboljom prijateljicom, a po mnogima najzanimljivije nove 'ženskocentrične' komedije trebale bi biti The New Girl sa Zooey Deschanel te Apartment 23.

Baš kao u kinima, tako i na televiziji producenti ne ispuštaju lako zlatne koke iz svojih ruku, a televizijska zlatna koka svakako su kostimirane serije. Tako se, primjerice, nakon Tudora, krenulo s Borgijama, a sada se ponavlja recept Momaka s Madisona. Retro drame Pan Am (kombinacija pilota, stjuardesa i seksa) i The Playboy Club (o počecima toga kultnog kluba iz Chicaga, dakle dva vrlo tražena pojma - seks i retro) smještene su radnjom u 60-e godine prošlog stoljeća, dok Wonder Women i novi Charliejevi anđeli izvedbom neće biti retro, ali su iskopani iz prošlosti.

Bajke i senzacije

Kako i kompletna produkcija, što uključuje neke misteriozno-natprirodne elemente, uglavnom dobro prolazi kod televizijske publike, tako ni u predstojećoj sezoni neće nedostajati takvog sadržaja. Vjerojatno je najiščekivanija serija Alcatraz kreatora J.  J. Abramsa u kojoj se prati skupina kriminalaca, što je misteriozno nestala iz tog zatvora te se još misterioznije godinama kasnije vratila natrag.

Once Upon a Time temelji se na zgodnoj premisi po kojoj glavna junakinja serije shvaća da njezin život i previše nalikuje bajkama, a Grimm za glavnog junaka ima detektiva u svijetu kojim se kreću junaci iz bajki braće Grimm.

Na taj paranormalni vlak se ukrcao i Oren Peli, čovjek koji je već namlatio brdo love sa senzacijom Paranormalna aktivnost u kinodvoranama, a sad je odlučio isti recept iskušati na malim ekranima. On sprema seriju The River koja će u maniri spomenutih filmova (dakle, snimljeno poput lažnog dokumentarca) pratiti skupinu istraživača u potrazi za osobom nestalom u džunglama Amazone. Dakle, svatko bi trebao pronaći nešto za sebe iz bogate ponude, a osobno se najviše veselim bajkicama s kraja teksta.