hoće li proći?

TV pretplata u Švicarskoj košta 400 eura. Danas referendum o njenom ukidanju

04.03.2018 u 08:06

Bionic
Reading

Švicarci se danas na referendumu izjašnjavaju o ukidanju televizijske pristojbe što bi moglo dovesti do nestanka jedine nacionalne radiotelevizije (SSR) koja emitira na četiri jezika. Većina je Švicaraca o toj popularnoj inicijativi koju je pokrenula mladež Liberalno-radikalne stranke već glasala dopisnim putem.

Televizijska pristojba u Švicarskoj, zemlji koja broji 8,4 milijuna stanovnika, jedna je od najskupljih u Europi i iznosi 392 eura.

U nekim europskim zemljama, poput Španjolske, ona ne postoji, dok je u drugima poput Nizozemske ukinuta ili je pred potpunim nestankom, kao u Belgiji.

Glasovanje o pristojbi pomno će se pratiti u sjedištu federalne vlade jer se SSR, koji emitira na četiri službena švicarska jezika, financira u visini 75 posto pretplatom. Koriste je također i dvadeset i jedna radijska postaja i 13 regionalnih televizija koje ispunjavaju uvjete javnog servisa.

Ukupno 13.500 izravnih i neizravnih radnih mjesta dovedeno je u ovim referendumom u pitanje, tvrde savezne vlasti. SSR će morati brzo prekinuti svoje aktivnosti ako glasači odluče ukinuti pristojbu, kazao je glasnogovornik Daniel Steiner.

"Bilo bi nemoguće bez pretplate u maloj četverojezičnoj zemlji poput Švicarske imati audiovizualnu ponudu koja bi makar djelomično ispunjavala uvjete javnog servisa kao sada", rekao je.

  • +5
Referendumske inicijative u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Oni koji su za ukidanje naglašavaju da će novac koji će građani uštedjeti omogućiti oslobađanje "ogromne kupovne moći" koja će se nanovo investirati u ekonomiju.

Ta je perspektiva oduševila glavnu stranku u Švicarskoj, Demokratski savez centra, jedinu koja je pružila podršku inicijativi. Iza referendumske incijative stoji naraštaj 'milenijalaca' odrastao uz internet i njegove video platforme, koji ne mari mnogo za tradicionalnu televiziju.

Međutim, ako je suditi po anketama, u svojoj namjeri ukidanja pretplate neće uspjeti. U obranu televizije stali su mnogi poznati političari, sportaši, filmaši, čak i bankari.