ALFA GENERACIJA

TV junaci kao - profesori!

17.12.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Započnite sat šalom koja uvodi u sadržaj, jedan je od češćih suvremenih didaktičko-metodičkih savjeta profesorima. Stoga novu sezonu naše odgojno/obrazovne/futurološke rubrike alfa generacija otvaramo opuštenom igrom - naša omiljena TV lica pretvorili smo u profesore! Tko želi Picarda za razrednika, neka digne dva prsta!

Gregory House, profesor biologije (House M.D.)

Lik kakav vjerojatno ima svaka zbornica - izrazito zanovijetalo koje bez problema učenike slabijih mogućnosti naziva 'tulipanima', ali mu to nitko ne zamjera jer s natjecanja iz biologije konstantno donosi odlične rezultate. Konstantno uči, nabavlja novu literaturu, a u kabinetu drži i pravog majmuna - 'čisto da me podsjeća na kolege', objašnjava. Preživio i tužbu zbog uznemiravanja mirne profesorice likovne kulture koju je pred razredom pozvao da si odreže uho, aludirajući na Van Gogha.  

Michael Scott, školski pedagog (The Office)

Dobroćudan, ali izrazito tupast. Potječe iz ugledne obitelji koja je plavom kuvertom spriječila da bude okvalificiran kao učenik s posebnim potrebama. Michael je tako paternalistički provođen kroz život dogurao i do posla pedagoga. Obožava provoditi kolektivne SWOT analize za koje je čuo na seminaru, a pitanje na jednoj od radionica bilo je - 'kako zamišljate školu sutrašnjice?'. Nakon što ga je profesor informatike nacrtao kao Terminatora, svi su prasnuli u smijeh i radionica je otišla u krivom smjeru. 

Jean-Luc Picard, profesor matematike (Star Trek: The Next Generation)

Osebujna figura nadutog načina govora. Izrazit autoritet kojeg čak ni učenici ne zafrkavaju nakon što je recitirao vlastitu pjesmu o trigonometriji napisanu još u petnaestoj godini. Profesorica hrvatskog jezika ga ne podnosi jer poznaje Shakespearea bolje od nje, a posebno je nervira to što učenicima govori da će papir nestati, a sve zamijeniti tableti koji će snažno promijeniti poziciju čitanja i pismenosti. 'Mudrosti i humanosti trebat će nam više nego ikada', voli istaknuti na sjednicama. 

Chuck Bartowski, profesor informatike (Chuck)

Obožavaju ga jer dolazi na sat raščupane kose i u starkama. Na zidu učionice upečatljivo mjesto ima poster kultnog Trona, kemijska mu je u obliku Star Wars droida C-3PO-a, a čaša za marendu s motivom zagrljenih Gatesa i Jobsa. Jedinice dijeli tako da u učenika usmjeri Nintendov pištolj korišten za igranje Duck Hunta. Ima posebne probleme sa savjetnicom jer je do njezinih ušiju došlo to da se umjesto povijesti programskih jezika čitaju online stripovi i igra Call of Duty.

Barney Stinson, profesor tjelesne i zdravstvene kulture (How I Met Your Mother)

Školski sustav poznat je po teškom zapošljavanju jer ugovor na neodređeno vrijeme obično znači rad do penzije. Cijela armija mladih ljudi koji čekaju prvo iskustvo mogu biti zahvalni upravo Barneyju, zaslužnom za porast odlazaka na porodiljni dopust. Kao profesor zabavan je i spontan, a omiljen jer vodi učenike i na paintball, iako bi mu laser tag bio draži.

Enoch Nucky Thompson, ravnatelj (Boardwalk Empire)

Žestok borac za školska sredstva i vrhunski retoričar. Iako svi godinama pričaju da je lopuža i nitkov te tiho šapuću da je moguće da bivši profesor hrvatskog jezika vozi Touareg, školski odbor i razne inspekcije nikada ništa nisu dokazali. Posljednju godinu dana pod posebnom je paskom jer je telekomunikacijskoj kompaniji prodao reklamni prostor na samom ulazu u školu. 

Anakin Skywalker, profesor povijesti (Star Wars: The Clone Wars)

Još za vrijeme studentskih dana Anakin je pokazivao fenomenalne sposobnosti, što je rezultiralo odličnim prosjekom, a predviđala mu se i uspješna akademska karijera. Žestoko je napadao učmali školski sustav, tražio veće ulaganje u obrazovanje i pozivao na radikalnu reformu povijesne znanosti. Ipak, unatoč teškim unutarnjim dilemama i nakon prekida dugogodišnje veze s profesoricom glazbene kulture (uhvaćena u odnosu s Barneyjem), prihvatio je administracijsku poziciju u ministarstvu. Glavno mu je zaduženje provođenje procesa racionalizacije troškova, u što ulazi i smanjivanje plaća. U kuloarima se priča da ima i sina... 

Sheldon Cooper, profesor fizike (The Big Bang Theory)

Ne podnose ga ni učenici ni kolege. Naime, od polaznika osmog razreda tražio je detaljno poznavanje teorije struna i matematičko izražavanje mehanizma crnih rupa. Pokrenuo peticiju kojom se traži izbacivanje društveno-humanističkih predmeta iz srednjih škola jer je to 'preozbiljno razdoblje razvoja da bi ga se trošilo na izmišljotine'. Na zborničkom mjestu drži figuru Spocka kojem je nepoznati počinitelj jednom dodao brkove. 'Spock ne nosi brkove, to je nelogično', komentirao je.  

Peggy Olson, profesorica likovnog (Mad Men)

Najmlađa članica zbornice, izrazito samozatajna i naizgled konzervativna, ali vjerojatno najkreativnija u kolektivu. Sklona propitkivanju granica umjetnosti i mogućnosti dječjeg stvaralaštva, a suprotno nastavnom planu i programu uvela je gradivo i vježbe iz računalne animacije. Zahvaljujući njezinoj inicijativi svaka učionica je dobila svoj grafit inspiriran predmetom koji se u njoj predaje.

Samantha Jones, profesorica etike (Sex and the City)

Femme fatale pretežno muške zbornice. Unatoč provokativnom izgledu, izrazito inspirativna predavačica specijalizirana za pitanja feminizma i bioetičkih pitanja manipulacije spolom u XXI. stoljeću. Žalba vjeroučitelja nakon što je inicirala prosvjed učenika protiv konzervativnog stava crkve o homoseksualnosti nije urodila plodom s obzirom da ravnatelj Enoch respektira snažne žene.