TAJNI POSTUPAK PROTIV DENCINGERA

Tužitelji se bave osječkim čuvarom konc-logora

09.04.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Osječko Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide nad Jakobom Frankom Dencingerom, kojega njemačko tužiteljstvo sumnjiči da je počinio ratne zločine kao čuvar više najzloglasnijih nacističkih koncentracijskih logora, a koji zadnjih 20 godina živi u Osijeku.

Glasnogovornik osječkog tužiteljstva Zvonko Kuharić danas je Hini potvrdio kako se nad 90-godišnjim Dencingerom provode izvidi, ali da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima, osim da izvidi podrazumijevaju prikupljanje podataka iz brojnih međunarodnih institucija.

Naime, njemačko specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu dostavilo je Hrvatskoj podatke o Dencingeru, kojega se sumnjiči da je kao pripadnik Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional-socijalističke partije, bio čuvar u nacističkim logorima smrti.

Nakon što su njemački mediji pisali da se ratni zločinac skriva u Osijeku, DORH je krajem siječnja izvijestio da je, osim što je primio dokumentaciju od njemačkog tužiteljstva, zatražio dostavu dokumentacije od pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme Dencinger boravio.

Dokumenti su zatraženi i od Centra Simon Wiesenthal radi provjere opravdanosti sumnji u počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.

Decingerovo se ime nalazi i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD-a na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje od državljanstva jer su lagale u službenom u postupku njegova dobivanja.

Mediji su pisali da je Dencinger, kao Folksdojčer, s 18 godina ušao u SS te je od 1943. do 1945. bio čuvar u najmanje pet koncentracijskih logora, uključujući Auschwitz, Mauthausen, Plaszow, Orainenburg i Buchenwald i kao takav aktivno sudjelovao u nacističkim zločinima.

Zarobili su ga zapadni saveznici negdje u Francuskoj, 24. travnja 1945., šest dana prije samoubojstva Adolfa Hitlera.

U SAD je ušao u listopadu 1956. pošto je dva mjeseca prije dobio vizu u američkom konzulatu u Frankfurtu.