europsko vijeće

Tusk: ruska zabrana letova u Gruziju je 'neopravdana'

11.07.2019 u 15:27

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u četvrtak da je ruska zabrana letova u Gruziju 'neopravdana i neproporcionalna'

Odnos Rusije i Gruzije pogoršao se prije tri tjedna kada su prosvjedi izbili u Tbilisiju, zbog posjeta zastupnika u ruskom parlamentu, a mnogi su prosvjednici izrazili bijes zbog kontinuiranog prisustva ruskih postrojbi na gruzijskom teritoriju.

Američka saveznica Gruzija izgubila je kratkotrajni rat protiv Rusije 2008.

Od tada dvije države nemaju diplomatske odnose, a Rusija je priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, dvije separatističke pokrajine u Gruziji, gdje su sada razmještene ruske snage.

Tusk je kazao da je Europska unija spremna podržati Gruziju kako bi se oduprla trenutnim izazovima.

'EU je solidarna s Gruzijom i potpuno podržava vaš suverenitet i teritorijalni integritet', kazao je predsjednik Europskog vijeća na konferenciji u sklopu desetogodišnjice Istočnog partnerstva.

Dodao je kako su europski odnosi s Gruzijom, koja teži pridruženju Europskoj uniji i NATO-u, utemeljeni na zajedničkim vrijednostima.

Navodeći rizik za ruske građane nakon nedavnih događaja, Kremlj je suspendirao putničke letove u Gruziju, što je potez koji prijeti gruzijskom turizmu jer preko milijun Rusa svake godine posjeti tu zemlju.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili rekla je da je ruska okupacija gruzijskih pokrajina 'frustracija koja je dugoročno temelj za daljnju nestabilnost'.

'Reakcija gruzijskog stanovništva znak je koji trebamo razmotriti mi i naši partneri', dodala je gruzijska predsjednica.