DONALD VS. DONALD

Tusk o Trumpu: S ovakvim prijateljima, tko još treba neprijatelje?

16.05.2018 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u srijedu u Sofiji članice EU-a na jedinstvo i ocijenio da Europska unija treba biti zahvalna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji joj je svojim potezima pomogao da se oslobodi svih iluzija

'Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti: s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje. Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu oslobodili svih iluzija', izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika EU-a u Sofiji.

Čelnici EU-a okupili su se u Sofiji zbog summita EU-zapadni Balkan, koji se održava u četvrtak, a u srijedu navečer održava se radna večera na kojoj će se razgovarati o europskom odgovoru na posljednje poteze američke adminstracije - povlačenje iz nukleranog sporazuma s Iranom i uvođenje carina na aluminij i čelik.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tusk je rekao da je EU suočena s novim fenomenom, 'kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom'.

Tusk se zauzeo za to da Europa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali istodobno mora biti spremna za sve scenarije.

'Imamo dovoljno potencijala da se suočimo s tim izazovom. Ali treba nam više političkog jedinstva i odlučnosti', rekao je Tusk.