prijelomna odluka

Stižu i prve reakcije svjetskih čelnika na Trumpov potez, oglasio se i Iran

08.05.2018 u 21:12

Bionic
Reading

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak objavio povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je nazvao 'katastrofalnim' te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana, stižu i prve reakcije svjetskih čelnika

'Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma', izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće.

'Za nekoliko trenutaka potpisat ću predsjednički memorandum da se počnu ponovno uvoditi američke nuklearne sankcije iranskom režimu. Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija', rekao je Trump, a prenose svjetske agencije.

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Iranski nuklearni sporazum bio je 'recept za katastrofu', poručio je Netanyahu.

>>> I Velika Britanija apelira na Trumpa da ne odustane od iranskog nuklearnog sporazuma

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na društvenim mrežama izrazio žaljenje zbog američkog povlačenja iz sporazuma, najavivši kako će zajedno s Velikom Britanijom i Njemačkom nastaviti raditi na stabilizaciji Bliskog istoka.

'Zajedno ćemo raditi kako bismo proširili suradnju povodom nuklearnih aktivnosti, raketnog naoružanja i mira, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku', naveo je Macron.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je, pak, po objavi najavio kako će Europska unija imati zajednički stav prema Trumpovoj odluci.

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, u utorak je pozvala međunarodnu zajednicu da se nastavi pridržavati sporazuma s Iranom iako je predsjednik SAD-a Donald Trump obajavio da se iz njega povlači i da će ponovno uvesti sankcije Teheranu.

'Posebice sam zabrinuta večerašnjom najavom novih sankcija. Europska unija je odlučna očuvati ga. zajedno s ostatkom međunarodne zajednice očuvat ćemo taj nuklearni sporazum', rekla je visoka predstavnica.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres još je ranije upozorio kako bi Trumpovo povlačenje iz sporazuma moglo izazvati rat.

Iranski balistički projektili Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je, pak, da će Washington požaliti ukoliko se povuče iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči njegov utjecaj na Bliskom istoku.

Iranski predsjednik je izjavio u utorak navečer da će ubrzo razgovarati s Europljanima, Kinezima i Rusima da vidi mogu li Rusi jamčiti interese Irana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu.

"Sada umjesto sa šest zemalja imamo sporazum s njih pet" rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija.

"Naredio sam iranskoj Organizaciji za atomsku energiju da poduzme potrebne mjere kako bismo u slučaju potrebe nastavili industrijsko obogaćivanje bez ograničenja", izjavio je Rouhani na iranskoj televiziji.

"Čekat ćemo nekoliko tjedana prije primjene te odluke, ovisno o rezultatima razgovora između Teherana i drugih partnera sporazuma", dodao je.

Optuživši američkog predsjednika Donalda Trumpa da provodi "psihološki rat" Rouhani je poručio "Nećemo dopustiti Trumpu da dobije ovaj psihološki rat".

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Rusija je objavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ukoliko Trump ostvari svoju prijetnju i povuče se iz dogovora.

>>> Rohani: Deset Trumpova ne može poništiti postignuća nuklearnog sporazuma

Inače, zbog Trumpove odluke američki State Department je odmah uputio upozorenje svojim građanima da zbog povišenih tenzija ne putuju u blizini Golanske visoravni dok se situacije ne stabilizira.