'TUSI' DRMA EUROPOM

Nova droga sve popularnija među mladima: 'Ružičasti kokain' s mirisom jagode preplavio je Ibizu, ima li ga i u našim krajevima?

25.12.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Ružičasta praškasta droga zvana 'tusi', poznata i kao 'ružičasti kokain', brzo se širi Europom i postaje sve popularnija među mladima. Svjetski mediji prenose da potječe iz Kolumbije, a posljednjih mjeseca doslovce je zavladala poznatom klupskom scenom španjolske Ibize

Tim povodom srpska redakcija Euronewsa razgovarala je s dr. Dianom Raketić, ravnateljicom beogradskog Instituta za bolesti ovisnosti. Ona tvrdi kako nije zabilježena detoksikacija pacijenata izravno od ove droge, no obzirom na to koliko pacijenata govori o njoj, ne može isključiti da je droga dostupna i u Srbiji.

'Tusi se radi u kućnim laboratorijima te zbog toga ne postoji precizna receptura po kojoj se proizvodi. Iako se zove 'ružičasti kokain', u njemu zapravo nema kokaina. Riječ je prije svega o mješavini MDMA i ketamina, iako neki tvrde da ima dosta kofeina i fentaminila. Najveći je problem što zbog takvog sastava ne znate kako liječiti tog pacijenta', kaže Raketić.

Ovu drogu, dodaje Raketić, moguće je prepoznati po praškastoj teksturi ružičaste ili ljubičaste boje, najčešće s umjetnim mirisom jagode, koja ima i stimulativno i halucinogeno djelovanje. Najčešće se ušmrkava, iako se može i otopiti u vodi te piti. Izaziva osjećaj euforije, zamagljenosti svijesti, veću fizičku i psihičku energiju, ali ima i halucinogeno djelovanje.

Tusi, ružičasti kokain Izvor: Profimedia / Autor: JOAQUIN SARMIENTO / AFP / Profimedia

Španjolska policija nedavno je pronašla osam kilograma ove droge prilikom pretrage domova u Madridu i Malagi, a u svibnju je nedaleko od Madrida otkrila i laboratorij u kojemu se proizvodi ova droga. Na Ibizi je, pak, u odvojenoj zapljeni oduzeto 13 kg tusija te tom prilikom uhićeno dvije osobe, a još 13 povezanih osoba uhićeno je u Kolumbiji.

Zbog umiješanosti Kolumbijaca u gotovo svako uhićenje, svjetski mediji navode da je upravo Kolumbija baza odakle se ova droga dalje širi, a najviše, kako se navodi, među Španjolcima.

Dostupnost ove droge potvrđuje i istraživanje koje je početkom ove godine među 1412 rekreativnih korisnika droga provela Energy Control, nevladina organizacija za borbu protiv droga. Pokazalo je da je svaki peti ispitanik rekao da je koristio tusi u posljednjih 12 mjeseci. Prije 2019. godine ova nevladina organizacija koja se bavi testiranjem droga dobila je svega nekoliko uzoraka droge koju je identificirala kao 'ružičasti kokain', dok ih je u posljednje tri godine primilo čak 150.