NEVLADINE UDRUGE PODSJEĆAJU

Tursku novinarku spasila zastara, a ne status izbjeglice

04.12.2012 u 18:34

Bionic
Reading

Hrvatski Vrhovni sud odbio je izručiti novinarku Vicdan Ozerdem zbog formalnih razloga, odnosno zastare slučaja za koji ju terete turske vlasti, ali u svojoj odluci nije se osvrnuo na njezin status izbjeglice i na odredbe europske konvenciju koja zabranjuje mučenje, upozorile su danas nevladine udruge koje su se protivile izručenju

'Ne mogu pronaći riječi kojima bi opisala svoju sreću. Sretna sam jer ću se uskoro vratiti svome sinu', rekla je Vicdan Ozerdem na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava turska novinarka, zahvalivši na potpori udrugama, odvjetniku i novinarima.

Vicdan Ozerdem je 90-ih u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv represije na slobodu govora. Gotovo deset godina provela je u tamošnjim zatvorima, gdje je mučena, a 2005. uspjela je dobiti azil u Njemačkoj.

Hrvatska policija uhitila ju je 25. srpnja ove godine temeljem tjeralice turskog interpola.

Nakon što je dubrovački Županijski sud, koji je ranije odobrio izručenje, danas dobio odluku Vrhovnog suda, istražna sutkinja je ukinula mjere opreza, što znači se da Vicdan Ozerdem nakon što dobije rješenje i putovnicu može vratiti svojoj obitelji u Mainz.

U svojoj odluci Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud pogriješio kada je ocijenio da ono što se novinarki stavlja na teret u turskoj optužnici predstavlja kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, odnosno organiziranje grupe ljudi za počinjenje kaznenog djela i pripadnost grupi.

Sud je zaključio kako iz optužnice ne proizlazi da je organizirala grupu već da je u njoj eventualno sudjelovala. S obzirom da je to blaži oblik djela za koji je propisana manja kazna zatvora i za koji brže nastupa zastara, sud je utvrdio da je nastupila apsolutna zastara i u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći odbio izručenje.

Vrhovni suci zaključili su da je prvostupanjskom odlukom povrijeđen Kazneni zakon, izvijestili su predstavnici nevladinih udruga.

Za razliku od Vrhovnog suda Županijski sud u Dubrovniku je sredinom rujna zaključio kako nema zapreka za njezino izručenje. Tada joj je uz mjere opreza ukinut ekstradicijski pritvor pa je odluku o svojoj žalbi dočekala na slobodi.

230006,214704,213542,215063Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, koji se čitavo vrijeme protivio izručenju, upozorila je da se Vrhovni sud u odluci nije osvrnuo na dio žalbe u kojoj se odvjetnik pozivao na status izbjeglice, što bi u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći trebalo predstavljati prepreku za izručenje zbog suprotnosti takvog čina s hrvatskim pravnim poretkom.

Kazala je kako je sud gledao formalne razloge i nije uvažio da se primjenjuje europska konvencija o zabrani izručenja mučenih osoba. Stoga, odluka nije presedanska niti će promjeniti praksu u Hrvatskoj, upozorila je Benčić koja smatra da bi trebalo promijeniti Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Predstavnica UNHCR-a Mirjana Vergaš također je kazala da presuda nije onakva kakvu bi željeli, no izrazila je zadovoljstvo što će se Ozerdem nakon dužeg vremena vratiti obitelji.

Nevladine udruge očekuju da će turska novinarka do četvrtka dobiti svoju putovnicu i otputovati u Mainz, gdje je početkom idućeg tjedna za nju organiziran humanitarni koncert.