reagiranje

Turski veleposlanik odgovara tportalu: Ovo nije udar na Kurde

25.01.2018 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon što je tportal prošlog utorka objavio članak naslova 'Od turskih udara na Kurde najviše koristi imat će uskrsla Islamska država', u kojem se analiziraju aktualno stanje na tursko-sirijskoj granici i tijek operacije Maslinova grančica, u četvrtak je reagirao turski veleposlanik u Hrvatskoj Mustafa Babür Hizlan navodeći kako cilj operacije nisu Kurdi, već je pokrenuta akcija usmjerena protiv, kako je rekao, terorista iz redova Kurdistanske radničke stranke (PKK), Stranke demokratskog jedinstva (PYD) te Zaštitnih postrojbi kurdskog naroda (YPG) koji su razmješteni u regiji Afrin, dodajući da je operacija usmjerena i protiv prijetnji tzv. Islamske države

Turski veleposlanik u Hrvatskoj reagirao je na tportalov tekst navodeći kako je cilj nedavno pokrenute operacije Maslinova grančica osigurati sigurnost na granici, neutralizirati teroriste u Afrinu te time 'spasiti braću Sirijce od terorističkog ugnjetavanja i okrutnosti'.

'Ova operacija nije usmjerena protiv Kurda. Usmjerena je protiv terorista iz redova Kurdistanske radničke stranke (PKK), Stranke demokratskog jedinstva (PYD) te Zaštitnih postrojbi kurdskog naroda (YPG) koje su razmještene u regiji Afrin. Prijetnja koju predstavljaju ti teroristički elementi nedavno je pojačana sa 700 uznemirujućih oružanih napada i prije nego što je operacija započela. Terorističke skupine PKK, PYD i YPG ni u kojem slučaju ne predstavljaju kurdsku manjinu u Siriji', reagirao je turski veleposlanik, dodajući kako je operacija usmjerena i protiv prijetnji Islamske države.

'Elementi Islamske države, koji su došli iz drugih dijelova Sirije, smjestili su se u području Afrina kako bi napali našu zemlju, ali i radi tranzita terorista u Europu preko naše zemlje. Stoga će Islamska država ovim operacijama biti uništena, što će dodatno oslabiti tu terorističku organizaciju', stoji u reagiranju turskog veleposlanika Mustafe Babüra Hizlana.

Podsjetimo, turske kopnene snage ušle su prošle nedjelje u sjevernu sirijsku pokrajinu Afrin, u kojoj su pojačani i turski topnički napadi na kurdske militante koje žele udaljiti od svoje granice, priopćio je turski premijer Binali Yildrim.

  • +6
Turska ofenziva na Siriju Izvor: Reuters / Autor: OSMAN ORSAL

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dan ranije objavio je početak vojne operacije u Afrinu, pokrajine pod kurdskom kontrolom, nakon što je turska vojska počela gađati ciljeve s druge strane granice.

Ankara tvrdi da to područje koriste militanti triju kurdskih skupina - PKK, PYD i kurdsko-sirijske milicije YPG koja uživa potporu SAD-a, ali je Ankara smatra terorističkom organizacijom.