napetosti među susjedima

Turski i grčki ministar obrane naglasili važnost dijaloga

16.06.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Turski ministar obrane Hulusi Akar i njegov grčki kolega Nikos Panagiotopoulos sastali su se na margini sastanka NATO-a u Bruxellesu i razgovarali o nastavku dijaloga kako bi se ublažile nove napetosti između dviju zemalja, priopćilo je u četvrtak tursko ministarstvo obrane

Ministarstvo je objavilo da su ministri razgovarali o održavanju komunikacijskih kanala otvorenima kako bi se riješili problemi i suglasili se da fokusiranje na pozitivne bilateralne agende pridonosi dobrosusjedskim odnosima.

Dugotrajne napetosti između dviju zemalja rasplamsale su se nedavno ponovno jer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da bi Grčka trebala prestati naoružavati otoke u Egejskom moru koji imaju demilitarizirani status i poštovati međunarodne sporazume.

Ankara ističe da su egejski otoci dani Grčkoj po sporazumima iz Lausanne iz 1923. i Pariza iz 1947. po uvjetom da ih ne naoružava.

Atena tvrdi da su ti prigovori neutemeljeni.

Erdogan je prošli mjesec rekao da grčki premijer Kyriakos Mitsotakis "više ne postoji" za njega, optuživši ga da je pokušao blokirati prodaju zrakoplova F-16 Turskoj tijekom posjeta SAD-u.

Prošli tjedan rekao je da Turska prekida sve bilateralne razgovore s Grčkom koji su počeli 2021. godine.

Mitsotakis je u utorak rekao da je tursko stajalište koje dovodi u pitanje grčki suverenitet nad egejskim otocima "apsurdno" i da otežava razgovore između dviju zemalja.

Dodao je da će se on i Erdogan neizbježno sastati u nekom trenutku i da ne bi smjeli prestati razgovarati.