ODNOSI S EU

Turski antiteroristički zakon i dalje kamen spoticanja

01.09.2016 u 22:04

Bionic
Reading

Europska unija želi da Turska promijeni svoj antiteroristički zakon čiju upotrebu smatra preširokom, no to ne znači da će propasti dogovor o ukidanju viza turskim državljanima za EU, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz

Europski i turski dužnosnici sastali su se u Ankari kako bi premostili nesuglasice oko olakšavanja putovanja turskim državljanima u EU u zamjenu za zaustavljanje izbjegličkog vala koji iz Turske stiže u EU.

No posjet predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza i povjerenika Europske komisije za migracije Dimitrisa Avramopoulosa pokazao je kako i dalje nema dogovora uoči 1. listopada, roka za implementaciju liberalizacije viznog režima.

Turska već dugo želi ući u EU, no često optužuje Europljane da blokiraju napredak zbog predrasuda protiv muslimana. Europski dužnosnici često ponavljaju kako Turska i dalje ne ispunjava zahtjeve EU-a o osnovnim pravima i slobodama.

Schultz je na konferenciji za medije rekao kako EU želi vidjeti promjenu antiterorističkog zakona te je priznao kako je u razgovoru s turskim premijerom Binalijem Yildirijem bilo nesuglasica, no smatra da one ne znače da će dogovor propasti.

Yildirim je istaknuo da Turska ne može ublažiti taj zakon kojeg smatra ključnim za državnu sigurnost.

'Očito je da bi ublažavanje ili promjena ovog zakona ojačalo sigurnosnu prijetnju', rekao je turski premijer.

Povjerenik Avramopoulos smatra kako je Turska napredovala u dogovoru o ukidanju viza, te da joj je EU spremna pomoći da zadovolji preostale uvjete, no kao i Schulz, za to nije odredio rok.

Turska smatra kako joj je antiteroristički zakon potreban zbog prijetnji Islamske države i kurdskih militanata, a to je dokazao i pokušaj puča koji se dogodio sredinom srpnja, tvrde turski dužnosnici.

EU smatra kako se taj zakon koristi preširoko, ukazujući na progone novinara i akademika