TEŠKE OPTUŽBE

Turske vlasti tvrde da su Grci ubili jednog i ranili petero migranata; Atena demantira

04.03.2020 u 15:39

Bionic
Reading

Turske vlasti ustvrdile su da je jedan migrant ubijen u srijedu policijskim hicima u pokušaju prelaska granice prema Grčkoj, a službena Atena to opovrgava.

Lokalne vlasti pokrajine Edirne na sjeverozapadu Turske objavile su da je šest migranata ranjeno "pravim metcima" ispaljenima blizu graničnog prijelaza Pazarkule i Kastaniesa s grčke strane.

Jedan od ranjenih, muškarac čiji identitet ni državljanstvo nisu objavljeni, podlegao je ozljedama u prsištu, objavile su pokrajinske vlasti u priopćenju.

U Ateni je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas "kategorički opovrgnuo" tvrdnju da su grčke snage pucale na granici.

"Tuska objavljuje lažne vijesti... još jedna izmišljotina danas: o navodnim ranjenicima u koje su pucale grčke snage. Kategorički to odbacujem", rekao je Petsas na tjednom brifingu.

Sukobi su se dogodili u srijedu ujutro na tursko-grčkoj granici gdje je fotograf agencije AFP vidio migranta ranjenog u nogu hicem ispaljenim s grčke strane. Slijedila su naguravanja nakon tog incidenta te su migranti kamenjem gađali grčke sigurnosne snage, a one su odgovorile suzavcem.

Na videosnimci koju je agenciji AFP dala grčka vlada, vidi se da turski policajci ispaljuju suzavac na grčke granične straže.

Dopisnici francuske agencije s grčke strane granice, u Kastaniesu, vidjeli su kolone migranata u tampon zoni blizu bodljikave žice. Nisu mogli identificirati odakle se ispaljuju hici u zrak, jer su bili zagušeni kricima, sirenama policijskih i ambulantnih vozila, dimom.

  • +70
Migranti na tursko-grčkoj granici Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

Ovo nije prva optužba Turske jer je već u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio grčke snage da su na grčko-turskoj granici "ubile dvoje migranata" i jednog teško ranili, a tu tvrdnju nije potkrijepio dokazima.

Erdogan je krajem prošlog tjedna otvorio migrantima vrata put Europe, nezadovoljan reakcijom Europe i NATO-a na pogibiju tridesetak turskih vojnika u zračnim bombardiranjima u Siriji. Nakon objave te vijesti tisuće migranata pohrlile su na granični prijelaz Pazarkule te su počeli stizati i gumeni čamci s migrantima na egejske otoke Lezbos, Hios i Samos.

Od subote do ponedjeljka ujutro "spriječeno je 24.203 pokušaja ilegalnog ulaska, a uhićene su 183 osobe", navodi grčka vlada.

Atena optužuje Tursku da "krši obveze potpisane iz sporazuam s Europskom unijom i Turskom" u ožujku 2016., nakon velike migrantske krize 2015.

"Umjesto da suzbije krijumčarske mreže koji zarađuju na migrantima i izbjegglicama Turska je sama postala , ustvrdio je u srijedu glasnogovornik grčke vlade. EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka što je izazvalo političku krizu u Europi.