SVE DALJE OD EUROPE

Turska upozorava na hipokriziju EU: Vlada antiturski mentalitet

27.06.2018 u 18:22

Bionic
Reading

Turska je u srijedu upozorila na hipokriziju Europske unije nakon što su ministri koji predstavljaju 28 zemalja bloka ocijenili da se Ankara od njega sve više udaljava

U zaključcima objavljenim nakon sastanka u utorak u Luxembourgu 28 ministara vanjskih poslova primijetilo je da se Turska sve više udaljava od Europske unije i da su pristupni pregovori Ankare na mrtvoj točci.

Oni su precizirali da se ne može razmatrati niti jedno novo poglavlje za otvaranje ili zatvaranje.

'Ponovo vidimo da EU ne postupa prema Turskoj pravedno ni iskreno', reagiralo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i ocijenilo zaključke europskih ministara licemjernima i nesuvislima'.

Turski ministar vanjskih poslova Omer Celik je ocijenio na društvenoj mreži Twitter da europski zaključci govore o antiturskom mentalitetu kojem nedostaje vizije.

Zaključci ministara EU-a uslijedili su nakon posljednjih izvješća procjene Europske komisije o zemljama kandidatima objavljenom u travnju.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Odnosi EU i Turske su jako napeti nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u srpnju 2016. u toj zemlji i masovnih čistki oporbe koje su uslijedile.

U utorak dva dana nakon što je na čelo države ponovo izabran Recep Tayip Erdogan, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uputili su mu zajedničku čestitku i naglasili da žele s njim nastaviti usko surađivati.