reakcije na rezultate izbora

Europska unija kritizira izbore u Turskoj, njene članice čestitaju Erdoganu

26.06.2018 u 07:40

Bionic
Reading

Nakon što je dosadašnji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na izborima u nedjelju osigurao još najmanje jedan mandat na čelu svoje zemlje, uslijedile su reakcije sa svih strana. Glavne reakcije iz svijeta prenosi France Presse:

EUROPSKA UNIJA:

Čelnica europske diplomacije Federica Mogherini kritizirala je uvjete preizdborne utrke koji nisu bili "jednaki za sve".

U zajedničkom priopćenju Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn uzeli su na znanje ocjenu OESS-a i Vijeća Europe koji u preliminarnom izvješću upozoravaju da "kandidati nisu bili u ravnopravnom položaju".

NJEMAČKA:

Nakon snažnih napetosti u odnosima dviju zemalja posljednjih mjeseci, kancelarka Angela Merkel je u čestitki Erdoganu rekla da se "veseli nastavku i jačanju suradnje naših zemalja".

Njemačka gdje živi velika turska dijaspora, želi "biti partner stabilne i pluralističke Turske koja će osnažiti participativnu demokraciju i očuvanje vladavine prava".

>>> Erdogan proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima

VELIKA BRITANIJA:

"Velika Britanija nestrpljivo iščekuje nastavak bliskih veza s Turskom", rekao je glasnogovornik premijerke Therese May.

"Dvije zemlje imaju velik broj zajedničkih interesa, napose na polju regionalne sigurnosti, borbe s terorizmom, bilateralnih ulaganja i trgovine. Surađujemo s predsjednikom Erdoganom i s njegovom vladom na razvoju tih važnih bilateralnih veza".

Glasnogovornik je dodao da će se o regularnosti izbora očitovati kada se objavi izvješće promatrača.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

RUSIJA:

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u brzojavu kojim je turskom predsjedniku čestitao na pobjedi "istaknuo da izborni rezultati nedvojbeno svjedoče o velikom političkom utjecaju Recepa Tayyipa Erdogana."

Njegov reizbor svjedoči o "velikoj potpori njegovoj socijalnoj i gospodarskoj politici te o jačanju ugleda zemlje u vanjskoj politici", navodi Kremlj.

NATO:

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Erdoganu podsjećajući ipak da su "temeljne vrijednosti" Saveza kojega je Turska član, demokracija i vladavina prava.

"Ujedno čestitam turskom narodu na velikom odazivu na izbore", rekao je. "NATO počiva na temeljnim vrijednostima kao što su demokracija, vladavina prava i sloboda pojedinca. Osobno tim vrijednostima pridajem veliku pozornost i ističem njihovu važnost u mnogim NATO-ovim prijestolnicama, pa tako i u Ankari, kada se ondje susrećem s turskim dužnosnicima", dodao je.

SJEDINJENE DRŽAVE:

SAD je preko glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders pozvao Ankaru da "poduzme korake radi jačanja demokracije".

Washington još nije službeno čestitao Erdoganu u ponedjeljak do 22.30 sati po srednjoeuropskome vremenu a prve reakcije su bile veoma hladne.