'pozitivni koraci'

Turska: Švedska i Finska moraju učiniti više za ulazak u NATO

30.11.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Turska je u srijedu rekla da su Švedska i Finska učinile "pozitivne korake" u borbi protiv terorizma, što je bio uvjet koji je postavila Ankara da podupre njihov ulaz u NATO, ali kako trebaju učiniti više da bi zadovoljile zahtjeve Ankare, rekao je u srijedu turski šef diplomacije

"Nova vlada u Švedskoj odlučnija je nego prethodna i mi to prihvaćamo sa zadovoljstvom. Oni su učinili zakonodavne promjene i sve to predstavlja pozitivne korake", rekao je ministar Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Bukureštu, na marginama sastanka NATO-a.

Ministri vanjskih poslova Švedske, Finske i Turske sastali su se u utorak na marginama tog sastanka.

No turski je ministar dodao da bez obzira na "lijepe riječi i odlučnost" dvije nordijske zemlje, Turska još uvijek očekuje "konkretne mjere".

Turska optužuje Švedsku i Finsku za popustljivost prema Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima, poput Jedinica narodne zaštite (YPG) te blokira ulazak dviju nordijskih zemalja u Atlantski savez od svibnja.

Švedska i Finska aplicirale su za ulazak u NATO u svibnju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Mađarska, osim Turske još jedina zemlja u NATO-u koja nije ratificirala ulazak Švedske i Finske, rekla je da će to učiniti u prvom dijelu veljače 2023., kazao je finski šef diplomacije Pekka Haasvisto novinarima u srijedu u Bukureštu.

Dodao je da Turska još nije odredila datum.