SPOR OKO GAZE

Turska proglasila diplomatsku pobjedu nad Izraelom

27.06.2016 u 08:53

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju navečer razgovarao je telefonski s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i obavijestio ga da je je s Izraelom dogovoreno da se poboljša humanitarna situacija u Gazi, priopćili su u ponedjeljak turski izvori.

Poziv je slijedio kad su viši dužnosnici turske i izraelske stane rekli da je postignut dogovor kako bi se normalizirali odnosi i okončala duga kriza otvorena napadom 2010. godine izraelske strane na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu u kojem je izraelska strana ubila deset turskih propalestinskih aktivista.

Izvori bliski predsjedniku kažu da je Abas izrazio zadovoljstvo razvojem događaja. Očekuje se da dogovor službeno objave oko podneva po srednjoeuropskom vremenu izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Rimu i turski premijer Binali Yildrim u Ankari.

Izrael, koji je već ponudio ispriku za napad na brod s pomoći za Gazu, što je bio jedan od tri uvjeta Ankare za sklapanje sporazuma, složio se da plati 20 milijuna američkih dolara ozlijeđenima i obiteljima žrtava, rekli su izraelski dužnosnici.

Viši turski dužnosnik dogovor je nazvao 'diplomatskom pobjedom' za Tursku čiji su uvjeti prihvaćeni, premda se Izrael nije složio da ukine blokadu za Gazu, što je bio jedan od uvjeta za sporazum.

U skladu s dogovorom Turska će dostaviti humanitarnu i drugu nevojnu pomoć u Gazu i izvesti infrastrukturne projekte, poput obnove stambenih zgrada i bolnica, rekao je dužnosnik. Poduzeti su i koraci da se u gradu riješi opskrba vodom i električnom energijom.