ERDOGAN NE POSUSTAJE

Turska privela čelnike i zastupnike prokurdske stranke

04.11.2016 u 07:26

Bionic
Reading

Turske vlasti su u petak u noći privele dvojicu čelnika i devetero zastupnika turske prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) zbog optužbi za terorističku propagandu.

Pritvorene čelnike Selahattina Demirtasa i Figena Yuksekdaga tužitelji su optužili za širenje terorističke propagande, a službena turska agencija Anadolu je javila da su privođenja uslijedila nakon što su čelnici HDP-a odbili dati iskaz tužiteljima, izvijestila je je agencija Dpa.

Tursko ministarstvo unutarnjih posloova je priopćilo da je naložilo pritvor za 13 zastupnika u turskom parlamentu ali da je privedeno samo 11 jer su dvojica bila u inozemstvu, izvijestila je agencija Reuters.

Turska policija upala u Demirtasovu kuću u Ankari i Yuksekdagovu kuću u Diyarbakiru, na većinski kurdskom jugoistoku zemlje, rekli su odvjetnici stranke. Policija je također izvršila pretres glavnog ureda stranke u središtu Ankare.

"HDP poziva međunarodnu zajednicu da reagira protiv državnog udara Erdoganovog režima", poručila je stranka HDP na svom Twitter računu.

HDP je s 59 zastupnika treća najveća stranka u turskom parlamentu koji ima 550 zastupnika. Parlamentarni zastupnici u Turskoj inače uživaju imunitet od sudskog progona no imunitet za 55 zastupnika prokurdske stranke ukinut je ranije ove godine.

Turska optužuje HDP za veze s kurdskom militantnom skupinom PKK koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.