'MASLINOVA GRANA' SE ŠIRI

Turska poziva SAD na hitno povlačenje iz Mandžiba, nastavljaju udar na Kurde

27.01.2018 u 18:16

Bionic
Reading

Turska je u subotu pozvala Sjedinjene Države da se povuku iz sjevernoga sirijskog grada Mandžiba, pokazujući odlučnost da nastavi i proširi ofenzivu na kurdsku miliciju koju podupire Amerika

'Sjedinjene Države odmah se moraju povući iz Mandžiba', grada smještenog stotinjak kilometara istočno od regije Afrin gdje je Ankara u velikoj ofenzivi, izjavio je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Uz američku podršku i kurdsko vodstvo Sirijske demokratske snage osvojile su Mandžib iz ruku Islamske države 2016. Amerikanci i dalje imaju svoje snage u tom gradu koji se nalazi istočno od Afrina.

Osmoga dana kopnene i zračne ofenzive protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), zbog koje je međunarodna zajednica vrlo zabrinuta, turski je predsjednik Tayyip Erdogan odlučno kazao da će svaku prijetnju 'uništiti poput parnoga valjka'.

  • +6
Turska ofenziva na Siriju Izvor: Reuters / Autor: OSMAN ORSAL

Turska od 20. siječnja prijeti ofenzivom na pripadnika YPG-a u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin. Ankara ih smatra terorističkom grupom, a pripadnici kurdske milicije savezici su protudžihadističke koalicije koja se bori protiv Islamske države.

U subotu su nastavljeni sukobi između turskih snaga i YPG-a sjeverozapadno od regije Afrin, a turske zračne snage i topništvo nastavile su s bombardiranjem.

Tjedan dana od početka operacije nazvane 'Maslinovom grančicom' pojačala se postojeća velika napetost između Ankare i Washingtona.