TERORISTI ZAZIVAJU BORBU

Turska 'ozbiljno zabrinuta' za primirje u Siriji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2016 21:52
  • Objavljeno 26.02.2016 u 21:42
Damask Sirija

Damask Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Turska sumnja u održivost primirja u Siriji zbog nastavka borbi na terenu, izjavio je u petak glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana nekoliko sati prije stupanja na snagu američko-ruskog dogovora, a prvi sastanak operativne skupine o prekidu vatre u Siriji počeo je u petak poslijepodne u Ženevi, nekoliko sati prije službenog stupanja na snagu primirja koje su prihvatile sve strane uključene u sukob, objavio je UN. No, sirijski ogranak Al Kaide, jedne od najjačih islamističkih pobunjeničkih skupina, pozvala je na jačanje borbi protiv vlade i njezinih saveznika ugrožavajući dodatno sporazum o prekidu borbi koji bi trebao nastupiti u subotu, a takav poziv uputila je i fronta Nusra

Ibrahim Kalin je također dao naslutiti da bi se nedavne napetosti između Turske i SAD-a mogle smiriti, jer je Washington postao oprezniji u iskazivanju potpore sirijskim Kurdima.

Prekid neprijateljstava u Siriji trebao bi stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednoeuropskom vremenu. No sirijski ogranak al-Qaede, koji poput ostalih islamista nije obuhvaćen dogovorom, pozvao je na nastavak borbe protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

'Načelno podupiremo primirje, ali nažalost imamo određenu sumnju u budućnost tog primirja dok se borbe nastavljaju', rekao je Kalin na konferenciji za novinare.

Sastanak u Ženevi operativne skupine o prekidu vatre u Siriji

Prvi sastanak operativne skupine o prekidu vatre u Siriji počeo je u petak poslijepodne u Ženevi, nekoliko sati prije službenog stupanja na snagu primirja koje su prihvatile sve strane uključene u sukob, objavio je UN.

Na tom sastanku, na kojem će sudjelovati predstavnici 17 zemalja članica Međunarodne skupine podrške Siriji (ISSG), razgovarat će se o načinima primjene prekida vatre. Sastanku su prethodili intezivni pregovori od 19. veljače između Amerikanca i Rusa, supredsjednika ISSG-a, kako bi postigli prekid neprijateljstava u tom sukobu koji traje gotovo pet godina.

Sukobi bi se trebali prekinuti u ponoć po vremenu u Damasku. Ali sirijski režim i njegov ruski saveznik jasno su rekli da će nastaviti bombardirati džihadiste skupine Islamska država (IS) i Fronte Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide koji su isključeni iz dogovora o primirju.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura treba informirati Vijeće sigurnosti UN-a oko 21 sat i reći novinarima jesu li ispunjeni uvjeti sazivanja novog kruga međusirijskih razgovora u Ženevi.

'Sutrašnji dan je važan, rekao bih ključan', rekao je novinarima u četvrtak.

Pregovori između režima Damaska i raznih frakcija oporbe su obustavljeni početkom veljače radi ofenzive režima Damaska uz podršku ruskog zrakoplovstva, na pobunjenike.

Al Kaida i fronta Nusra poziva na jaču borbu u Siriji

Sirijski ogranak Al Kaide, jedne od najjačih islamističkih pobunjeničkih skupina, pozvala je na jačanje borbi protiv vlade i njezinih saveznika ugrožavajući dodatno sporazum o prekidu borbi koji bi trebao nastupiti u subotu, a takav poziv uputila je i fronta Nusra.

Vlada i pobunjeničke skupine dogovorile su se da će sudjelovati u 'obustavi neprijateljstva' koja bi trebala početi u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoeuropskom vremenu).

Od zaraćenih strana tražilo se da to prihvate u ponoć.

U sklopu tog dogovora, koji nisu potpisale same sirijske zaraćene strane i manje je obvezujuć od formalnog prekida vatre, očekuje se da vlada i njezini neprijatelji zaustave napade kako bi humanitarna pomoć mogla stići do civila i početi mirovni pregovori.

Primirje ne vrijedi za džihadističke skupine poput Islamske države i Fronte Nusre koja je povezana s Al Kaidom. Vlada u Damasku i njezini ruski saveznici kažu da se neće prestati boriti protiv tih militantnih skupina.

Ostale pobunjeničke skupine koje Zapad smatra umjerenim kažu da se boje da će to biti iskorišteno da se ozakoni napad na njih.

Fronta Nusra u petak je tražila od pobunjeničkih skupina da pojačaju svoje napade na snage predsjednika Bašara al Asada i njegove saveznike.

Vođa Nusre Abu Mohamad al Golani u audio poruci objavljenoj preko televizije Orijent News rekao je da bi pobunjenici trebali 'pojačati odlučnost i napade i ne dopustiti njihovim zrakoplovima i velikom broju vojnika da vas zaplaši'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!