sirija

Turska objavila da je s Njemačkom i Nizozemskom dogovorila deportaciju članova IS-a

13.11.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Turska je objavila u srijedu da su Njemačka i Nizozemska pristale preuzeti svoje državljane zarobljene zbog pripadništva džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) zajedno s članovima njihovih obitelji, pošto ih je Ankara ovaj tjedan počela deportirati

Turska je u ponedjeljak objavila da je deportirala njemačkog i američkog državljanina i najavila da će idućih dana deportirati još 23 Europljanina povezanih s IS-om.

Službena Ankara je objavila da je zarobila 287 militanata na sjeveroistoku Sirije, a otprije drži stotine drugih osoba osumnjičenih za pripadnost IS-u te optužuje europske zemlje da presporo preuzimaju svoje državljane koji su ratovali na Bliskom istoku.

'Imamo vlastitu politiku i beskompromisno je provodimo. Oni koji to ne poštuju snosit će posljedice', rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Zahvalio je posebno 'dvjema državama', Njemačkoj i Nizozemskoj koje su 'sinoć potvrdile da će preuzeti teroriste Daesha (što je arapski akronim za IS), a koji su njihovi državljani kao i njihove žene, djecu i sve druge'.

Turska je najavila u ponedjeljak da će deportirati pripadnike IS-a u Irsku, Njemačku Francusku i Dansku.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je u utorak da će Francuska preuzeti 11 osumnjičenih pripadnika IS-a iz Turske koji su francuski državljani.

Irski šef diplomacije Simon Coveney rekao je da dva irska državljana koje Turska kani deportirati imaju pravo vratiti se u Irsku.

U ponedjeljak je zbog spora Grčke i Turske američki državljanin arapskog podrijetla ostao na ničijoj zemlji. Tog Amerikanca turska policija vratila je u grčki grad Kasanies i zatražila da ga preuzme grčka policija, a ova provjerom nije pronašla nikakve podatke o njemu te mu je odbila dopustiti ulaz u Grčku.

Turski državni mediji prenijeli su u srijedu da je sada taj Amerikanac u tampon zoni između Turske i Grčke.

Saveznici sa Zapada strahuju da bi borci IS-a mogli pobjeći i pregrupirati se te ponovno ojačati pred ofenzivom koju je Turska u listopadu počela protiv kurdske milicije YPG. Kurdi su u zarobljeništvu držali tisuće 'isilovaca' (pripadnik IS-a), ali i desetke tisuća članova njihovih obitelji.

Turska je počela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije protiv YPG-a kada je američki predsjednik Donald Trump objavio da iz tog područja povlači tisuću američkih vojnika.

YPG je bio ključni element u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), a one su saveznik međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD-om protiv IS-a.

YPG je držao tisuće dihažidsta u zatvorima na sjeveroistoku Sirije kao i logore za rodbinu tih boraca.

Ankara smatra YPG terorističkom skupinom zbog povezanosti s turskim Kurdima koji su desetljećima vodili pobunu za neovisnost.

Washington tvrdi da SDF u Siriji i dalje drži zarobljenih gotovo 10.000 osumnjičenih IS-ovaca, a visoki američki dužnosnik rekao je da su oni 'tempirana bomba', i pozvao domovine tih ljudi da ih preuzmu.