videokonferencija

Turska i Grčka dogovorile pregovore oko spora u istočnom Sredozemlju

22.09.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Turska i Grčka spremne su započeti "pripremne pregovore" u vezi njihovog spora u istočnom Sredozemlju, objavilo je tursko predsjedništvo u utorak

Na videokonferenciji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, sudionici su rekli da su "Turska i Grčka spremne početi pripremne pregovore" o istočnom Sredozemlju gdje se dvije zemlje bore za područje potencijalno bogato prirodnim plinom.

Erdogan je na sastanku rekao da "međusobnim mjerama moraju smanjiti napetosti i iskoristiti kanale dijaloga", dodao je isti izvor.

Turski predsjednik je u petak rekao da je spreman sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom i razgovarati s njime, ako Atena pokaže "dobru volju" za rješavanje krize.

Prvi krug "pripremnih pregovora" kojima je svrha riješiti sukobe u istočnom Sredozemlju održan je 2016. godine.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, bore se za nalazišta uglikovodika u istočnom Sredozemlju, u području za koje Atena drži da je u njezinoj nadležnosti.

Turska je 10. kolovoza poslala brod za istraživanje u pratnji kojeg su bili ratni brodovi, u vode između Grčke i Cipra.

O krizi će se razgovarati na europskom summitu koji je u utorak odgođen s 24. i 25. rujna na 1. i 2. listopada, a nekoliko zemalja prijeti Turskoj sankcijama.